Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина една от знаковите личности на Мездра - художникът Евгени Кучков

2
Снимка: Община Мездра

На 23 януари 2024 г. на 65-годишна възраст почина една от знаковите личности в духовния живот на община Мездра през последните десетилетия - художникът и родолюбец Евгени Кучков, почетен гражданин на община Мездра, съобщават от местната управа.

***

Евгени Ангелов Кучков е роден на 16 май 1958 г. в София. Целият му жизнен път и творчество обаче са тясно свързани с гр. Мездра, където отраства, живее и твори. Занимава се с изобразително изкуство още от ученическите си години.

След отбиване на военната си служба, от 1979 до 1984 г., работи като художник в СПТУ по МСС (дн. ПГ „Васил Левски“). Отговаря също за украсата и художествено-графичното представяне на поликлиниката, БКС, Варови фабрики - Черепиш, пощата и повечето училищата в града.

През 1984 г. преминава интензивен курс на обучение по консервация и реставрация към Националния институт за паметници на културата като реставратор в Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Реставрира и дарява множество старинни икони и църковна утвар на църквите в Мездра, Крета, Горна Кремена, Ребърково и др., както и на Черепишкия манастир.

Участва в 3 регионални и в 4 градски общи художествени изложби, има и 7 самостоятелни изложби: през 1985 г., 1988 г. и 1991 г., „Майстори на графиката и рисунката“ (2021 г.), „40 години творчество“ (2022 г.), „Спасените картини-I“ (2022 г.) и „Спасените картини-II“ (2023 г.). Негови живописни творби са притежание на частни колекционери и организации в България, Сирия, Унгария, Италия, Германия, Словакия, САЩ и др.

Негово дело са също стенописни творби във „ВиК“ - Враца, Варови фабрики - Черепиш, Държавно горско стопанство - Мездра, ПГ „Алеко Константинов“, ПГ „Васил Левски“ и на много други места в общината. Сред последните му стенописи са паното на Солунските братя, направено безвъзмездно от него върху фасадата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и „Стена на славата“ в центъра на село Игнатица, върху която са изобразени ликовете на Васил Левски, Христо Ботев и най-младия Ботев четник Александър Чендов-Комитчето.

През целия си живот Евгени Кучков работи всеотдайно за запазване, популяризиране и развитие на родолюбивите традиции. По негова

инициатива преди време Министерство на отбраната предостави на Община Мездра 5 оръдия, които в момента красят войнишките паметници в селата Боденец, Кален, Лик, Руска Бела и Царевец.

По негова идея преди десетина години беше създадена Общинска гвардейска част, която е неизменен елемент от всеки празник в гр. Мездра и в селата на общината.

Наред с това, Евгени Кучков беше запален колекционер на старинни оръжия и въоръжение. По негова инициатива и с експонати от личната му колекция в Археологически комплекс „Калето“ беше създадена постоянна експозиция „Историческо оръжие и милитария”, която се радва на голям интерес от страна на посетителите на комплекса.

Евгени Кучков посвети много от своето време и творчески способности за превръщането на редица автобусни спирки в града и в съставните села на общината в кътове на естетика и патриотизъм като пресъздаде образите на известни личности от българската история - ханове, царе, пълководци, писатели и др.

Безспорен е неговият принос не само за естетизиране на публичната среда в населените места на общината, но и за съхранение на българската историческа памет, за извисяване на националните ни ценности.

С Решение №645/ 27.04.2023 г. на Общински съвет - Мездра Евгени Кучков е удостоен със званието „Почетен гражданин на община Мездра“ за неговите изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на общината.

Поклон пред светлата му памет!


По публикацията работи: Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Директорът на ППМГ Враца получи националната награда "Св. Иван Рилски"

Петима директори на училища от цялата страна получиха наградата "Св. Иван Рилски" на Министерството на образованието и науката на официална церемония в Рилския манастир. Наградата се връчва от 2006 година като признание за постигнатите високи резултати в професионалната дейност на ръководители на образователни институции.  Сред отличените е и Татяна..

публикувано на 12.05.24 в 15:53

В мездренско село откриха детски кът

В мездренското село Крета откриха първият по рода си детски кът, създаден в кметство на територията на община Мездра. Домакините от кметството са убедени, че това място ще бъде дом за усмивки, учене и приключения за децата всеки ден. Детският кът построен изцяло със средства от дарители и със съдействието на Община Мездра. Нека всеки ден този..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Ремонтират отсечката между Крета и Ребърково

Започна ремонтът на отсечката между мездренските села Крета и Ребърково, съобщиха от общинската управа. Рехабилитацията на трасето ще продължи няколко дни. От фирмата-изпълнител приканиха шофьорите да не преминават по този път, за да не се пречат на работата. Земният път, който не е в списъка с пътищата в България, се използва за основен обход от леки..

публикувано на 12.05.24 в 10:30

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник

С голямо тържество Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. Във вчерашния ден бе открит официално храма след реставрация на иконите в него. Година и половина продължи реставрация на храма на Клисурския манастир с половин милион лева европейски средства. Това стана 87 години след изографисването му. Видинският..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00