Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 26 януари 2024 година

От фондация "Подкрепа за реализация" представиха календара за дейностите през годината

Хората, които ползват услугите и екипа участваха в демонстрация за действия при пожар

3
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация

От фондация "Подкрепа за реализация" - Видин изпратиха година, изпълнена със събития, а в началото на тази са готови да посрещнат предстоящите. В календара за дейностите през годината са включени  
участия в спортни състезания, екскурзии и фестивали. През месеците ще бъдат отбелязани честваните у нас празници и по-важни дати. 

"През миналата седмица направихме среща с нашите партньори от Сърбия, за да планираме дати за международното спортно състезание и етнофестивала, на които ще бъдем домакини. В календара сме заложили поне по едно или две събития, които да организираме през всеки един от месеците. През месец март ще отбележим Международния ден на жената. В края на март ще имаме гости от Република Северна Македония, Хърватия и Сърбия.  В края на месец април ще представим традициите за Великден. През месец май ще е третият рожден ден на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания "Митрополит Неофит". Тогава ще е и международното спортно състезание. Отново сме заложили летен лагер в град Вършец, който много се харесва от нашите потребители. Август месец ще има екскурзия до Благоевград и района. Ще има посещения на плувни басейни и кратки екскурзии", обясни социалният работник Татяна Иванова.

В началото на годината е проведена среща с хората, които ползват социалните услуги към фондацията, на която са представени предстоящите събития. 

От 26-и до 29-и август ще е екскурзията в региона на Благоевград и Северна Гърция. Планирана е още преди три години, но заради пандемията от ковид тогава се налага да бъде отложена, обясни трудотерапевтът Моника Петкова, която е сред организаторите.

"Ще има доста разходки, като планът е да нощуваме в Благоевград, да разгледаме самия град, а след това да посетим Мелник и Рупите. На третия ден сме решили да отидем до Сяр в Гърция, тъй както е близо. Ще се възползваме да разгледаме."

През месец май във Видин ще е международното спортно състезание, което се организира с партньори от Сърбия. 

"Отново ще имаме традиционните спортове дартс, шахмат, стрелба в кош и тенис на маса. Сърбите ще бъдат представени с два отбора от Княжевац и Зайчар", обясни кинезитерапевтът Павел Павлов. Състезанието ще е около 17 май, когато е Денят на българския спорт. 

През седмицата в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към  фондация "Подкрепа за реализация" си припомниха правилата за предпазване от пожари, а също и как да реагират в случай на инцидент. Подобни обучения се провеждат два пъти годишно, обясни социалният работник Диман Михайлов.

"В сградата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с физически увреждания беше практически проиграна ситуация "Пожар". Потребителите на социалната услуга и служителите преговориха отговорностите и действията при пожар. След това беше изгледан демонстрационен филм, а след това беше направена и практическата евакуация от сградата на социалната услуга, като беше задействана и сигнализацията. Потребителите бяха евакуирани на място за евакуация, което се намира на детската площадка до църквата "Свети Николай"."

През зимата рискът от пожари най-често е заради неправилното ползване на отоплителни уреди. Антон и Любо вече са наясно какви са правилата за безопасност, които да следват.

"Най-важното в случай на пожар е човек да запази спокойствие, да не изпада в паника, за да може да мисли трезво и да излезе безопасно от ситуацията. Трябва да се обадим на телефон 112, да не се паникьосваме, да следваме плана за евакуация. Другото, което е да не взимаме вещите, а да се евакуираме, защото животът ни е по-ценен от всичко."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Децата в село Осен се радват на възстановен от местните хора стадион

В криводолското село Осен жителите и най-вече децата се радват на възстановения стадион. Спортното съоръжение е било поддържано, когато е имало футболен отбор преди доста години. След това придобива окаян вид. В селото живеят деца, които обичат спорта и искат да играят футбол.  Това е причина да се възстанови футболното игрище.  Детската..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Зрелостничка от Враца получи награда за есе

Зрелостничката Цветислава Димитрова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца получи специална награда за своето есе, с което участва в конкурса „Летене по Радичков“.  Темата беше „Хайде, удавнико, на добър час!…Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!“ от романа “Ноев ковчег”..

публикувано на 18.06.24 в 13:00

Фабрика за лудории и приключения очаква децата в Бяла Слатина

Започват летните занимания за деца в Бяла Слатина. Организатори са местното Народно читалище "Развитие-1892" и Общината. Те са нарекли събитието си "Фабрика за лудории и приключения".  Ателиетата са 13 на брой, с разнообразна тематика и са предназначени за деца от 6 до 12 години. Предстоят екскурзии и пътувания до исторически забележителности..

публикувано на 18.06.24 в 12:00

Вокална група "Шоколадче" с първи авторски албум

Вокална група "Шоколадче" дебютира в музикалните среди с първия си авторски албум. Той беше представен на 16 юни в Лом.  Титулната песен, която е и заглавие на албума, "Дъжд от ноти", не е избрана случайно и носи нейното специално значение, разказа за Радио ВИДИН вокалният педагог на групата Росица Кръстева . Тя е написана от поетесата с ломски..

публикувано на 18.06.24 в 11:48

Село Кунино - красиво и богато на природни забележителности

Село Кунино се намира между Мездра и Червен бряг и въпреки че не му личи отдалече, крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. На метри от последните къщи стърчат високи кули, които дават началото на Кунинския каньон. Отвесните скали достигат над 60 м. Същата река, която някога е образувала скалните мостове, пещерите и..

публикувано на 18.06.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33