Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският музикален педагог Ваня Иванова: Всяка музика оказва влияние

Ваня Иванова (вдясно) гостува в рубриката "На раздумка с Яна Маринова"
Снимка: Радио ВИДИН


В последния четвъртък от първия месец на годината е време за рубриката "На раздумка с Яна Маринова". Днес гост е детският музикален педагог Ваня Иванова. Тя е от Плевен, но се омъжва и вече 50 години живее във Видин. Завършила е института за детски учители във Враца. Ваня Иванова казва, че за нея песента е съдба и благословия. 

"От малка пея и до сега продължавам с песента, тя е винаги с мен навсякъде. Самия текст, самата музиката я чувствах в сърцето си, в душата си. Заедно с мен в детския северняшки ансамбъл пееше и сестра ми. Същото баба ми пееше много народни песни. Когато се е създавало БНР, тогава е имало хора, които са обхождали плевенските села да събират певци, но тогава времето е било такова, че баща ѝ не ѝ е позволил да пее. Майка ми също пее... Моята майка дълги години работеше в детска градина и аз през лятото винаги ходех при нея да ѝ помагам през ваканциите. И оттам се запали любовта ми към децата и към това какво мога да направя с песента за децата, как да ги стимулирам, да играят, да дружат, да общуват едно с друго... Това определи моя път в живота. Заминах да уча във Враца, института за детски учители във Враца, там завърших и музикална педагогика и детски учител. След което се омъжих и дойдох преди 51 години във Видин." 

След като се установява във Видин, Ваня Иванова започва работа в Детска градина "Васил Левски". Ето какво още разказа тя в раздумката с Яна Маринова.

"Оттам тръгнах, защото не можех аз да не пея. Не само в детската градина, а започнах ансамбли. Липсва ми сцената. И съответно имаше тогава хор на учителите, който се ръководеше от г-н Александров и започнах да пея в този хор. До края на неговото съществуване... Аз имам син и дъщеря. Нито едно от двете ми деца не пое по моя път, всеки си има своя път в живота, те имат своите професии... Аз смятам, че цялата моя педагогическа дейност, през която съм минала и като музикален педагог и като учител в група, за мен са били ползотворни. Тъй като, когато бях детски учител, аз бях и учител в група за деца със специални образователни потребности... Всяка една музика оказва своето влияние върху човека. Тези деца са най-активните, те по-посредствено изразяват своята емоция, отколкото децата в норма, защото те се чувстват освободени..."

Музикалният педагог Ваня Иванова разказа и за това как песента променя настроението. 

"Зависи от самата песен дори, когато съм най-тъжна запявам. И то не такава песен, която да е весела, а пея такава песен, която да докосва струните на сърцето ми. И още повече да ме разтърси и по този начин аз отварям душата си за по-хубави неща... Предимно народна музика слушам, слушам много опери, ходя много на концерти на наши естрадни певци. През цялата година аз имам план къде да отида и какво да слушам..." 

Повече може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Генади Вельов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09