Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторка от Арчар представя новата си книга

В изданието са включени стихосбирката "Звяр" и сборникът с разкази "Вещица"

Новата книга на Искра Иванова - Асенов вече е факт. Това тя определя като сбъдването на една мечта. Книгата е специална, тъй като се състои от две книги с две заглавни корици. Това са стихосбирката "Звяр" и сборникът с разкази "Вещица". Двете стилни корици са дело на художника Слави Заяков. Стихотворенията съдържат любовна и житейска лирика, а разказите представят колорита на Северозападна България.

"Пиша поезия от 1985 година... Стихотворенията са 135 плюс едно много специално... Трябваше да има много символика, затова разделих стихосбирката на три части. Тя е доста интересна като илюстрации и оформление... Стихотворението "Звяр" е от 2009-2010 година... В стихосбирката ми, като най-стойностни стихотворения са тези, които са писани за най-добрите ми приятели и тези на социална тематика."

Искра Иванова е емоционално и родово свързана с видинското село Арчар. Днес тя работи в Германия. Първото представяне на новата книга се състоя в Пловдив, сред приятели и хора, които харесват нейното творчество. В момента разпространява новото издание най-вече онлайн. 

"Класът на госпожата" е специалното стихотворение, посветено на деветокласниците, които докосват душата на Искра Иванова. Втората книга с разкази носи заглавието "Вещица". Разказът е посветен на сестрата на бабата на Искра, която освен красота е притежавала и лечителски и гадателски качества, добавя авторката:

"Северозападът е абсолютно отделна вселена като фолклор от другите области... За Арчар важи следното... Там където седем лъча се събират, там е домът на Змея, пазител на селото... Тези неща са ми втълпявани от малка... Когато за пръв път чух историята за баба ми, беше логично за момент да повярвам... Проблемът е там, че тя е била много красива и когато се занимавала със знахарство, хората не са успявали да си обяснят защо има такива умения да помага... Факт е, че по някакъв  начин понятието "вещицата" ѝ се лепва като клеймо и следват неприятни събития..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10