Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади таланти с концерти за цигулка представя Симфониета - Видин

Снимка: Симфониета - Видин

Три поредни концерта с участието на млади изпълнители на цигулка от музикално училище в Цюрих, Швейцария представя Симфониета - Видин в Белоградчик, Монтана и Видин.

"Включени са само цигулкови концерти. Това са Менделсон- цигулков концерт, Сен-Санс и Сибелиус, които ще прозвучат в една програма“, каза директорът на Симфониетата Мирослав Кръстев.

 Диригент ще е Ричард Хайнцъл.

"Много е вълнуващо да съм тук. Благодаря за тази възможност. Първата ни репетиция заедно със солистите премина много добре. Предстоят още репетиции с оркестъра и това, което виждам до момента, ме кара да се вълнувам и с нетърпение да очаквам предстоящите концерти", каза диригентът след първата репетиция във вторник.

Сред солистите е Софи Брансън от музикално училище в Цюрих, Швейцария.

"Моята майка е музикант. Аз свиря на цигулка от тригодишна. В курсовете съм на Лиана Третякова в музикалното училище "Захар Брон". За първи път съм не само във Видин, но и в България и съм изключително развълнувана да свиря с музиканти на такова ниво.“

15-годишната Нина Гринголтс е възпитаничка на същото музикално училище, а на цигулка свири повече от 10 години.

"Също съм за първи път в България и във Видин. Много съм развълнувана да свиря "Концерт за цигулка" на Менделсон. Ще е голямо удоволствие да свиря с оркестъра.“

Александра Тауб, също е на 15 и е от Цюрих. Влечението ѝ към цигулката е още, откакто е 4-годишна.

"Моята майка ме запозната за първи път с цигулката. От тогава обичам звука на цигулката, както и да свиря на нея. Много съм развълнувана, нямам търпение за концертите, тъй като това е първият път, в който ще свиря със симфоничен оркестър."


Стремежът на Симфониета - Видин е да привлича млади изпълнители, каза директорът Мирослав Кръстев.

"Работим много често с млади солисти и диригенти. Имаме цикъл концерти "Подиум на младия диригент", където даваме възможност на млади диригенти да работят с оркестър, както и например тези три концерта, това са цикъл концерти "Млади таланти", в който цикъл даваме възможност на млади изпълнители, не само от България, да имат солови изяви с оркестъра. Те го заслужават, защото това са бъдещите оркестранти солисти или диригенти. Оркестрите са най-добрата школа в нашата професия, така че именно за това създадохме тези два цикъла за млади диригенти и солисти."

Концертът в Белоградчик ще е тази вечер от 17.30 в залата на читалище "Развитие" , а в петък в Монтана от 18 часа в Младежкия дом. Третото участие ще е във Видин в събота, в залата па Симфониета. Началото ще е от 18 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ивелина Йосифова: Да си учител не е лесно

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. Чества се в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото.  Учителската професия е сбъдната мечта за 26-годишната Ивелина Йосифова, която е най-младият учител в  област Монтана. От тази есен преподава в езиковата гимназия в града.  "За пръв път преподавам тази година..

публикувано на 05.10.24 в 08:30

Около 400 ученици ще решават задачи на Димитровденското математическо състезание във Видин

Двадесетото Димитровденско математическо състезание ще се проведе на 19 октомври във Видин. То е по повод духовния празник на града- Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври. В него ще вземат участие ученици от 3-и до 12-и клас, каза за Радио Видин Камелия Иванова , учител по математика: "Тази година отново сме поканили гостите от Сърбия..

публикувано на 05.10.24 в 07:30

Снимката на 4 октомври 2024 година

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Според видинчани да спестяваш в крайдунавския град е практически невъзможно. Безплатни продукти за новородени деца от бедни и рискови семейства ще се раздават по процедура „За по-добро бъдеще" на Програма „Храни и основно материално..

публикувано на 04.10.24 в 18:05

Поставят безплатно силанти на деца в област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна в област Монтана. Регионален координатор и изпълнител на силанизирането, което е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, е д-р Пепина Владимирова.  "Всеки един родител, който желае да..

публикувано на 04.10.24 в 16:00

Шофьор получи присъда за причиняване на смърт при катастрофа на път Е-79

Шофьор получи присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок  за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от прокуратурата.  Инцидентът е станал на главен път Е-79 след разклона за врачанското село Руска бела в края на миналата година. Обвиняемият управлявал лек..

публикувано на 04.10.24 в 15:52

Започват скринингови прегледи за хронични незаразни болести

Регионалните здравни инспекции във Видин и Монтана организират безплатни скринингови профилактични прегледи и изследвания в рамките на Националната програма за превенция на хронични незаразни болести 2021-2025 г.  Прегледи за диабет тип 2 на хора над 18 години ще се извършват в Медицинския център "Биомед" във Видин. Скрининг за..

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Стамбол капия във Видин ще грейне в зелено

Една от емблемите на Видин -  Стамбол капия , ще бъде осветена в зелено по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 5 октомври. Над 20 общини подкрепят инициативата и в събота вечерта повече от 30 сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, обясни Християн Гьошев от..

публикувано на 04.10.24 в 14:17