Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Иванова: Хората преоткриват библиотеката

Снимка: Полина Тодорова


Като успешна определи изминалата 2023 година директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин Десислава Иванова. По думите ѝ посещенията и раздадената литература се увеличават, което показва, че хората преоткриват библиотеката:

"През цялата година се опитахме да организираме най-различни събития за деца, за възрастни, за младежи ,така че да има за всекиго по нещо - събития, книги, инициативи. За цялата година са проведени над 540 събития. Голяма заслуга за това има "Лято с библиотеката", където са най-много организираните събития за деца. Двата библиобуса, с които са проведени над 180 събития в областта и града... Посещенията в библиотеката са 35 000, а раздадената литература - 106 000 тома, което е доста повече от миналата и по-миналите години. Определено смятам, че хората преоткриват в последните години библиотеката и за четене, и за посещение на различни събития."

За година фондът на културната институция е обогатен с близо 3000 нови книги. Това е основната задача на библиотеката, каза още Десислава Иванова:

"Успяхме да заделим достатъчно средства от бюджета, както и да получим одобрение по проекта на Министерството  на култура "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност". Един ежегоден проект, който е за обогатяване, за обновяване на библиотечните фондове. Над 2800 книги сме получили, като по-голямата част от тях са закупени, 1/3 от тях са даренията, които сме получили от читатели, граждани, издателства, институции или автори..."

Художествената литература остава най-предпочитана, като най-търсени от читателите са романтичните и криминалните сюжети. От няколко години се наблюдава и интерес към представителите на скандинавската литература, българската литература също е много търсена, обясни Десислава Иванова. 

Библиобусът, който през пролетта започна да посещава населените места в област Видин, се радва на голям интерес. Благодарение на него са привлечени нови читатели и в град Видин, обясни директорът на библиотеката:

"Голям е интересът и от деца, и от възрастни. Посетели сме 166 населени места с него, като посещенията са близо 5000 за заемане на книги. Имаме нови читатели, благодарение на библиобуса. 22-ма са от града. Да, цифрата е малка, но тя е оправдана, тъй като тук се намира и библиотеката. Но от селата имаме 430 нови читатели. Най-много книги се заемат и най-търсен е библиобусът в селата Салаш, Ясен, Раброво, Бела Рада, Рабиша, Гомотарци, както и в градовете Грамада и Брегово."

През 2024 година ще бъде изградено дигитално студио и ще продължат дейностите по подобряване на интериора в библиотеката, каза още директорът на културната институция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30