Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазване и развиване на интереса на публиката - основна задача пред Симфониета - Враца

Културният институт подготвя съвместен музикално-театрален проект с Герасим Георгиев

Снимка: Симфониета - Враца

Интересни концертни програми с участието на известни солисти и диригенти, много от тях гостуващи от чужбина, ще предложи Симфониета - Враца на своята публика в новия концертен полусезон "Зима - пролет 2024". Това каза за Радио ВИДИН директорът на врачанската симфониета Христо Павлов. Той допълни, че запазване и развиване на интереса на публиката е една от основните цели, които стоят пред културния институт:

"Тези, които вече сме изкушили достатъчно, да бъдат редовни посетители, да ги задържим като предлагаме на вниманието им нещо по-различно, но не по-малко хубаво или не по-малко интересно и като изпълнители, и като автори. Да изкушим с например млади изпълнители или с различни, по-неочаквани програми и подходи към концерта една публика, която все още не е изкушена да бъде постоянен посетител... да се превърне в публика за нас. Да се срещнем на сцената с различни изпълнители или с познати изпълнители, но в различно амплоа, така че докато обменяме музикантската си и човешка енергия, да се развиваме по някакъв начин. И в същото време да даваме достатъчно шанс и на млади изпълнители, които вече имат възможност да демонстрират своите професионални качества на подходящото високо ниво."

Следващата изява на оркестъра пред врачанска публика е на 9 февруари. Симфоничният концерт "Темпераменти", който е част от концертния цикъл "Месец на клавишите", е посветен на 125-ата годишнина от рождението на световноизвестния американски композитор и пианист Джордж Гершуин. Точно 100 години след премиерата на грандиозната, изключително обичана и известна по света творба, врачанската публика ще има възможността да се потопи в "пламенната фантазия", както сам авторът я определя, в изпълнение на Симфониета - Враца със солист, блестящият румънски пианист Михай Унгуреан, под диригентската палка на Иван Илиев. 

До края на месеца, както и през март програмата на Симфониета - Враца ще предложи и други интересни концерти, обясни директорът на културния институт. На симфоничния оркестър предстоят и гостувания на сцени в други градове, като на 25 февруари ще вземе участие в спектакъл в Зала 1 на Националния дворец на културата, съвместно с Ансамбъл "Филип Кутев" и музиката на Георги Андреев.

И този зимно-пролетен творчески полусезон на Симфониета - Враца минава под знака на два юбилея - посветен е на 100-годишнината от рождението на първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева. Тя е създателят и първи диригент на Врачанския симфоничен оркестър, който отбелязва 50 години творческа дейност. 

Христо Павлов повдигна завесата и пред интересен бъдещ проект - "НеТАКТично", който е колаборация между театър и симфонична музика и третира темата за това, което се случва в един културен институт зад кулисите и което остава скрито за публиката: 

"Една история за един лош директор на един културен институт и неговия оркестър, където ще си партнираме с Герасим Георгиев на сцената и малко по-малък вариант на нашия оркестър, тъй като са основно класически и ранно-романтични произведения, които ще се изпълняват - популярна класическа музика, и не изисква целия състав на оркестър, който вече стана доста по-голям. Но ще бъде много интересно за публиката. Всъщност версии на такъв сюжет съществуват от различни години - дали ще говорим за "Театралният директор" на Моцарт, дали ще говорим за операта "Viva la mama" на Доницети - това са само част най-известните по темата произведения, така че това очевидно от векове вълнува музикантите: да покажат недъзите и веселото на своя вътрешноведомствен живот пред публика, разголване с "намигване". Но това е една нова трактовка и се надявам да има интерес в публиката - предвидили сме на много места да го представим."

Плановете са премиерата на спектакъла "НеТАКТично" да бъде най-късно в началото на април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09