Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вяра от Видин: За сладкарството, любовта и нишката, която ги свързва

Колеж: Радио ВИДИН
Снимка: личен архив

В рубриката "Професия-хоби" ви срещаме с Вяра от Видин, за която сладкарството е най-пъстрата страница от книгата на живота ѝ. И буквално, и преносно. 

Тя е просто Вяра. Вяра, която вярва в красотата, в доброто и това, че ако ги раздаваш на воля, те също ще се връщат при теб. Това го знае от дете, но едва преди години започва да го прилага и на практика.

"Аз още от дете правя разни неща у дома, но реално от 4 години започнах да се занимавам по-усилено със сладкарство и сестра ми беше причината да започна. Тя ми каза, че мога, че няма какво да ме притеснява... Не всеки път нещата се получават гладко, напротив, но аз съм упорита, харесва ми, вълнувам се всеки път и всяко ново нещо за мен е стъпка напред. Не си поставям граници, опитвам нови неща и мисля, че се получава. Щом обичаш да правиш нещо, то няма как да не се получи."

Торти, меденки, мъфини, бисквитки - това са само част от нещата, които създава Вяра. Споделя, че тортите изискват най-голямо внимание - в детайлите, в кремовете и в цялостната конструкция на десерта. Парадоксът е, че Вяра е един от може би малкото сладкари, които не умеят да рисуват, но въпреки това успява да шлифова и най-трудните детайли в нейните сладкиши.

"Аз не мога да рисувам и си го казвам директно, искрена съм. Рисуването е наистина цяло изкуство, аз наистина не мога да рисувам, но горе-долу се опитвам. За рисуването трябва много прецизна ръка и поглед, но може би човек с времето се научава."

Говорейки за изключения, Вяра е един от изключителните хора, които се занимават със сладки изделия, но въпреки това обожават шоколада. Дори вече в много по-различни форми и вкусове.

"Обичам много шоколад. Сладкарството ме научи да погледна и към другите вкусове. Отначало харесвах единствено и само торта "Гараш", това беше и първият ми опит за торта, който беше несполучлив, но с времето я направих така, както съм я запомнила от детските ми години. При мен няма тази, не омраза, ами ситост, да си се наситил на сладко - напротив. Аз обичам да пробвам нови неща, интересни, екзотични..."

Като един типичен сладкар, Вяра също опитва уникални комбинации, които, казва, че не винаги са били успешни. Но пък истината е в това да не се отказваш и да опитваш до последно, твърди още сладкарката.

"Бях се опитала да направя комбинация между малини и шам фъстък в торта, но от началото не ми се получиха нещата, нещо не ми хареса, не беше такава, че са си кажеш: "Еха, колко е вкусна!", но не се примирих с тази ситуация, опитах нов вариант, така че на мен да ми харесва наистина и то пък се оказа, че наистина ми хареса. Допадна и на другите хора около мен."

Сладкарството е огромна река, с различни потоци към нея - шоколад, карамел, ванилия, плодове и всякакви добавки. Всеки плува, където поиска, смята Вяра и е сигурна, че човек би харесал много повече и разнообразни вкусове от тези, които познава, стига да има смелостта да опита нещо ново.

"С времето човек започва да обича и разни други неща, стига да опита. Да е склонен да опита нещо различно. Трябва да сме смели и да опитваме, защото не знаеш кое ново ще те грабне и ще те плени."
Колаж: Радио ВИДИН


Доказателство за работата ѝ са хората, които избират отново и отново нея за дизайнер на сватбената си торта или тази за партито на детето. И така вече 4 години.

"Това ме прави щастлива, тъй като означава, че аз наистина се справям и искат отново аз да им направя тортата, защото когато човек се върне, значи, че наистина ти знаеш какво правиш, знаеш как да го направиш и това, че тортата се е запечатала в съзнанието им като вкус е може би най-важното. Защото външният вид е само една обвивка. Важно е какво има вътре. Като махнем всичката декорация, тя остава една гола торта, но за мен всъщност е важно точно парчето в чинията и това как изглежда. Това, което вижда човек, това го грабва."

Няма тайни в сладкарството, казва още Вяра и е убедена, че когато правиш всичко от сърце, то няма как и резултатът да не е добър.

"Моята тайна е просто любов. Нищо друго... Защото една рецепта е рецепта, но знаете как е, дори и у дома. На мама питката е най-вкусна, на баба баницата е най-вкусна, има значение кой го прави, а не самата рецепта."

Креативност, преданост и страст, но най-вече обич са нужни, за да създадеш една торта и да ѝ придадеш душа. Изкуството на сладкарството е вселена, в която всеки има своето място, категорична е Вяра, както и е сигурна, че всеки блести различно. И буквално, и преносно. И както още самата тя казва, твоето хоби е твоят начин на изразяване. Затова, дори да не сте сладкари, сигурна е тя, трябва да се стремите винаги да имате добре изразени форми, пухкава текстура и да карате хората да се чувстват добре. Успеете ли, значи сте намерили себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 16 октомври 2025 слушаме Лучано Павароти

На 12 октомври се навършиха 90 г. от рождението на италианския оперен певец  Лучано Павароти . Превръща се в супер звезда след изпълнението на арията  Nessun dorma  из операта "Турандот" на Пучини, станала тема на Световното първенство по футбол 1990 г. Тя е подписът на тенора. Павароти е сред основоположниците на стила класически кросоувър.  Слушаме..

публикувано на 16.10.25 в 09:00

Нова песен на Цветелина събира хората в ритъма на Дунавското хоро

Новата песен на Цветелина – " Празнично Дунавско хоро"  – е вдъхновена от духа на Северозапада и от творчеството на Дико Илиев. Музиката и текстът са на самата изпълнителка, а аранжиментът – на Пламен Велинов. Видеото е заснето в Монтана от Ивалина Василева и Чарли Жиров. Градът, вдъхновявал композитора Дико Илиев, се превръща в естествена сцена..

публикувано на 15.10.25 в 16:46

Нова вълна от измами: Как престъпници атакуват домовете на възрастни хора

През последните месеци в България се наблюдава тревожна тенденция на зачестили телефонни и измами по домовете, насочени предимно към възрастни хора. Измамниците използват различни сценарии, за да спечелят доверието на жертвите и да ги принудят да предадат пари или ценности. Поставяме фокус отново върху тези схеми, за да напомним на гражданите да..

публикувано на 15.10.25 в 16:35

„Избирам България“ – шанс за завръщане или временна мярка

На 18 септември започна приемът на заявления за участие в проекта "Избирам България" . С него Агенцията по заетостта се стреми да стимулира трайното установяване в България на нашенци, живеещи в чужбина. Хора с български произход, както и кандидати от трети страни, за които не се изисква разрешение за достъп до пазара на труда, също могат да..

публикувано на 15.10.25 в 15:47

Моноспектакълът "Улица "Радост" ще зарадва видинчани

Какво е да се казваш Радост и да живееш на улица "Радост"? Това ще разбере публиката на едноименния авторски моноспектакъл на актрисата от видинския куклен театър Маргарита Костова. Авторката е черпила вдъхновение от уличната клоунада, използвала е техники на импровизационния и кукления театър. Казва, че спектакълът "Улица "Радост" е провокация..

публикувано на 15.10.25 в 15:31

Стотици възразяват срещу промени в устройствения план на Градец

Съобщение на Община Видин за изработен проект за изменение на Подробен устройствен план разбуни духовете в село Градец . С него се предвижда от поземлен имот с предназначение "за площад, парк и обществено застрояване" да се образуват два нови. Единият да бъде "за обществено и жилищно строителство", а вторият да остане без промяна на предназначението...

публикувано на 15.10.25 в 14:00
Димитър Петров

Димитър Петров представя дебютна стихосбирка във Видин

Писателят Димитър Петров ще представи най-новата си книга утре, 16 октомври, във Видин. Тя се казва "На нея" и е дебютна стихосбирка. Събитието е под наслов "Любов между редовете - поезия в червено и черно". Това е четвъртата книга на автора, който освен писател е и основател на сдружението "Съюз на младите писатели" - Монтана. Дебютната поетична книга..

публикувано на 15.10.25 в 13:15