Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Кирчева: Ходенето е изумителен процес, в който участва цялото тяло

Снимка: Фейсбук


Ходенето е изключително важно за здравето на човека, но за да усетим ползите от него, то трябва да е правилно. Това обясни треньорът по фитнес и Пилатес Катя Кирчева и добави, че правилното ходене е базирано върху правилната стойка. В ежедневието си тя често наблюдава хора, които ходят изключително неправилно. 

"Всъщност ходенето е много сложен процес, само в една крачка участват над 200 мускула или 1/3 от целия набор от мускули в човешкото тяло. Също така от вестибуларна гледна точка всички знаем вертикалната позиция на тялото, много малката площ, в която се поддържа тази позиция, а именно ходилото, което от ортопедична гледна точка е един от най-сложните апарати в човешкото тяло. Той се състои от 26 броя кости и 104 броя мускули. Така че ходенето е изумителен процес. Той ни отличава от животните и в него участва цялото тяло. На пръв поглед участват само краката, но това не е така, тъй като участват всички компонентни на краката - ходилото, глезените, прасецът, коляното, тазът, тазобедрените стави. Но когато пропълзим нагоре, именно ядрото ни държи в изправена позиция, раменете участват, защото ние движим ръцете си, и вратът участва, защото така или иначе изправената позиция на тялото завършва с врата. В тази връзка искам да кажа, че правилното ходене е базирано върху правилната стойка, правилното ходене е една много добре раздвижена правилна постановка на тялото."
 
10 000 крачки или 30 минути дневно е стандартът за ходене, установен след многогодишни наблюдения и изследвания, ако искаме да усетим здравните ползи от него, обясни още Катя Кирчева.

"От значение е темпото, но при 30-минутно интензивно ходене се счита, че енергоразходът е около 200 калории, което е доста добре. Ходенето може да бъде само помощно средство относно борбата с килограмите... Но за да търсим ефект отслабване, са необходими много по-различни занимания с доста по-висок енергоразход. Разбира се, не само това е важно, важно е количеството калории, които приемаме, важен е сънят, стресът. В тази връзка искам да кажа, че ходенето намалява стреса. Освен това увеличава хормоните на щастието, създава мускулна сила, създава издръжливост, ускорява сърдечната дейност, тоест по същество е леко интензивно кардио, не на последно място заздравява здравето на костната система, което е от значение, защото една от пандемиите сега е от остеопороза. Смята се, че в световен мащаб всяка 4-та жена над 50 години е засегната. Така че и за остеопорозата, за борбата със сърдечните болести, за високото кръвно, за диабет тип 2 ходенето е изключително важно и работи в полза на превенцията на тези заболявания. Искам да пожелая на всички приятно ходене и да кажа една мисъл, която много харесвам: "Ден от хиляди крачки започва само с една, така че от нас зависи да я направим"."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46