Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджета на община Враца

Снимка: Община Враца

С впечатляващо мнозинство от близо 90%  общинските съветници приеха бюджета на Община Враца, който тази година е в размер на 132 179 845 лв. 30 от присъстващите в градската концертна зала местни парламентаристи подкрепиха финансовата рамка, предложена от кмета Калин Каменов и администрацията му.
Основните приоритети на местната власт са – повече средства за паркови пространства и зелени площи, инвестиции в пътища в града и населените места и модернизация на уличното осветление.
Кметът Калин Каменов заяви, че фокус през 2024 година ще бъде обновяването на градската среда и парковите пространства, както и ще продължи поетапното обновяване на пътната инфраструктура в жилищните квартали.
През настоящата година са предвидени над 2 милиона лева за ремонт на пътната инфраструктура, обновяването на тротоарната мрежа и ремонт на паркинги в междублоковите пространства. В програмата за капиталови разходи са осигурени средства в размер на близо 200 000 лв. за ремонт и обновяване на светофарните уредби в града, както и близо 200 000 лв. за модернизиране на уличното осветление.
С цел надграждане на постигнатото в градската среда е планирано обновяването на спирковите навеси, ремонт и изграждане на поливни системи, както и допълнителни средства за изграждането на многофункционалните паркове в ж.к. „Сениче" и „Младост".
През календарната година ще продължат инвестициите в образователната инфраструктура и развитието на метода на обучение Монтесори. 
За подобряване ефективността и качеството на предоставяните услуги от ОП БКС в бюджета за 2024 година са осигурени над 1 000 000 лв. за закупуване на нова техника на предприятието – сметосъбиращи и почистващи машини, както и товарни автомобили. И през настоящата година ще продължи изграждането на подземни контейнери и поетапната подмяна на старите съдове за битови отпадъци, като предвидените средства са в размер на близо 300 000 лв.
В сферата на социалната политика се увеличават средствата за новородени – по 550 лв. за новородено и по 600 лв. за близнаци, 45 000 лв. е размерът на Фонд асистирана репродукция, 150 000 лв. са осигурени за помощи за намалени цени на пътувания и 60 000 лв. за „Малки граждански инициативи".
През 2024 година освен изпълнението на текущите проекти, местната администрация ще реализира проекти за – мерки за енергийна ефективност в Регионалната библиотека „Христо Ботев", ще бъдат закупени 6 нови електробуси по проект „Мобилност", както и ще стартира изпълнението на проекта за енергийно обновяване на залата за тенис.
В бюджета на Община Враца по традиция са осигурени средства за обезпечаване на културната програма и събитията от културния календар, предвидени са инвестиции в спортната инфраструктура и финансиране на местните спортни клубове.


По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03