Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресурсен учител: Няма достъпни учебници за незрящите деца в масовите училища

Снимка: Радио Видин

Няма достъпни учебници и помагала за незрящи деца, които посещават масовите училища. Образователната система не посреща нуждите им. Учебното съдържание не е адаптирано за тях, разказва Илияна Киркова, учител на деца с нарушено зрение към Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование във Враца.

"Много се тръби за така наречената дигитална раница и за възможността за достъпност до електронни материали. Напълно незрящите деца, които се обучават в масовите училища, нямат достъпни учебници и учебни помагала, особено след осми клас. Това води до много голям труд на нас като специалисти да подсигуряваме, да сканираме и да правим електронни учебници, след като издателствата ги имат. На този етап няма добра политика за това и това е един много голям проблем, особено за тези, които се явяват на държавни изпити - нито има достъпни релефни материали, нито пък има дори в електронен вид така да е достъпен материалът и полезен на ученика. Понякога издателствата помагат, някои от издателствата помагат и предоставят, но трябва да се молиш за всеки един учебник."

Според Илияна Киркова, която е и председател на Териториалната организация на Съюза на слепите за Враца, уеб средата за незрящите хора у нас все още е на твърде ниско ниво, макар и да се подобрява.

През тази учебна година в Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващото образование тя работи с девет деца от област Враца, които са на различна възраст - от предучилищна група до 12-и клас. Към всеки от тях се подхожда индивидуално, според нуждите му. 

"Ние в Регионален център наистина имаме възможност и предоставяме и оптични средства, с които да се увеличава шрифтът при слабо виждащите. За тези, които работят с говорящи програми, аз обработвам и правя достъпни материалите за учениците, за ДЗИ-то (държавните зрелостни изпити - бел. авт.).  Разбира се, има и големи минуси. Няма как да се създадат релефни изображения за карти по география, за атласи, за неща, които до голяма степен в самия изпит ги има като въпроси. Това наистина няма как да се преодолее със собствени сили."  

Учениците, които са незрящи, в училище покриват същите образователни стандарти като връстниците си и решават същите тестове като тях. 

"Един екранен четец няма как да разчете едно изображение, една карта или графика, или диаграма. Трябва консултант да обясни как стоят нещата, но в повечето случаи една карта, ако ученикът не бъде запознат с нея предварително, той няма как да ги направи нещата."

Според Илияна Киркова е необходима трансформация в държавните изпити за незрящите ученици - не да се намалят изискванията, а да се адаптира самият тест към техните възможности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00