Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджета на община Лом

С 18 гласа „за” и един „въздържал се” общинските съветници в Лом приеха на свое редовно заседание новия бюджет на общината, който тази година е в размер на 45 402 723 лева. 

Образованието заема най-голям дял от всички дейности в рамката на бюджета за 2024 година с малко над 19 000 000 лева. За социално осигуряване, подпомагане и грижи са отделени над 9 800 000 лева. За жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда са предвидени 4 200 000 лева, като извършването на разходите в тази функция са изцяло за сметка на местните приходи. В  тази функция са включени и разходите за улично осветление, поддръжката на ел.съоръженията в града и селата от общината. За здравеопазване са заделени близо 1 300 000 лева, а за културни дейности 540 000 лева. Средствата от местна дейност за капиталови разходи са в размер на близо 1 600 000 лева. 

И през тази година община Лом ще продължи да реализира проекти, финансирани по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове, като годишният разчет за сметките за средства от ЕС надвишава 2 300 000 лева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 14 юни 2024 година

Тържествена церемония по връчването на дипломите за завършено средно образование се състоя в двора на видинската математическа гимназия.   Общо 76 ученици от ППМГ "Екзарх Антим Първи" получиха своите дипломи.  Видин изпраща четирима депутати , като ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС получават по един мандат. От Монтана също са четирима,..

публикувано на 14.06.24 в 18:00

Държавен архив Видин отбеляза Международния ден на архивите

Държавен архив Видин отбелязва Международния ден на архивите, 9 юни. На тържествена церемония бяха наградени и приятели, дарители и читатели на институцията за изминалата 2023 година. Светлана Кръстева, директор на видинския архив: " Българските  архивисти и архивистите от цял свят се грижим да съхраним  ценните исторически  документи, за да..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Откриха римски легионер и снаряжението му край Арчар (Снимки и видео)

Две големи гробници, както и гробни комплекси са установени при спасителни археологически разкопки по трасето на пътя между видинските села Държаница и Арчар, където се извършват ремонтни дейности. Открити са и близо сто находки. За първи път от 50 години се работи в некропола на един от най-големите римски центрове в България - Рациария, каза..

публикувано на 14.06.24 в 17:29

Станаха известни наградените в XIII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”

Станаха известни призьорите в XIII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”, организиран от Община Мездра, Съюза на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”, съобщават от местната управа. В тазгодишното издание на конкурса, който е анонимен,..

публикувано на 14.06.24 в 16:33

Ученици от школа "Нова китара" изнасят концерт във Видин

"Рок на видинска сцена" се нарича концертът, който ще представят тази вечер учениците от школа "Нова китара" към Младежкия дом във Видин. Общо 20 деца ще покажат уменията си да свирят на китара под ръководството на учителя си Кирил Василев : "Рок концерт, разбира се рок в наш вариант, защото ще има и някакви малки изненади. Ще има рок от..

публикувано на 14.06.24 в 16:25

Работна среща за кампанията по директни плащания се проведе със земеделци от Видин

Проблемни въпроси, свързани с кампанията по директни плащания и работата със системата за електронни услуги бяха разисквани на работна среща със земеделски производители от Видин. На фермерите бяха разяснени основни моменти при подаване на заявления, каза Даниела Пейчева , главен експерт в Национална служба "Съвети в земеделието"- Видин: "Идеята..

публикувано на 14.06.24 в 16:04

29 ученици от видинска гимназия отиват на състезание по роботика

Шест отбора от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин ще вземат участие в състезанието "Роботика за България" . Тази година има рекорден брой отбори и ученици, които успяха да се класират за финала в София в SAP България. От 50 отбора от цялата страна до финала са допуснати 36. Общо 29 ученици от Видин, от 8-и до 11-и..

публикувано на 14.06.24 в 15:59