Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи ли ремонтът на пешеходната зона между Младежкия дом и Спортната зала във Видин?

12
Снимка: Радио Видин

Тази пролет видинчани ще посрещнем с обновена централна пешеходна зона в участъка между Младежкия дом и Спортната зала. 

Припомняме, че на 14 март е направена първа копка по проект "Основна реконструкция на централна пешеходна зона - IV етап“. Общата стойност на проекта е над  1 млн. 330 000 лв., от които  над 979 000 лв. са европейски средства, повече от 172 000 лв. - национално съфинансиране и собствено финансиране от Общината на стойност около 177 000 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж”, чрез Европейския фонд за регионално развитие.  По проекта е планирано обновяване на централната пешеходна зона, по чието протежение са разположени основни сгради с важни административни и обществени функции. Включена е цялостна реконструкция с подмяна на настилки, подмяна на водопровод и канализация, видеонаблюдение и ландшафтно оформление.

Изпълнението трябваше да приключи до 31 декември 2023 година. 


На 29 декември с официална церемония беше открит четвъртият етап от централната пешеходна зона във Видин, с което се финализират ремонтните дейности, започнали на 30 декември 2020 година, като това пространство е продължение на първите три лота - около Драматичния театър, централния площад "Бдинци" и търговската улица. 

На церемонията от Община Видин съобщиха, че по проекта е осъществен финансов одит с нает външен експерт, за да се сформират констатации, че отчетените от фирмата-изпълнител разходи, са действително извършени.

И още тогава стана ясно, че строителните дейности не са завършени, като се очакваше да приключат в последния ден от 2023 година.

Ремонтните дейности по отсечката обаче продължават до днес. Новият вид на пешеходната алея е европейски, но дали качеството е такова, попитахме видинчани: 

"Крайно време беше и тук да стане, както там, особено за нас възрастните идеално е тук, равно. Само зимата ще внимаваме, когато се заледи. И пейките, като се изморим, сядаме за 5 минути и продължаваме. Много се радвам, че най-после стана нещо хубаво... Качеството въобще не е както трябва да бъде, няма откъде да минаваме с колички, много е неудобно. Плочките на някои места даже липсват. Няма как да се премине, единственият вариант е количката да се вдигне. Според мен при един дъжд тези плочки, не знам къде ще се озоват, въобще не е фугирано... Не е направено качествено, много плочки клопат... Хубаво е, според мен още има да се довършва, ще се види след време дали е добре, като качество... Тъкмо сега се възхищавах, много ми харесва, пейките, гледам и градинки оформят, като качество може би не е съвсем добре. Радвам се продължава пешеходната зона и насам, много по-добре е... Със сигурност е по-добре от преди, има забележки, може да се иска и повече, но аз съм доволен... Хубаво е всичко, кметът добре се е сетил за тази работа, хората да минават спокойно."
  

Ето и отговорът на Община Видин в лицето на Денислав Стаменов, старши експерт "Улична и пътна мрежа":

"Обектът вече е въведен в експлоатация, достъпен е за придвижване на гражданите. Стараем се да правим положителни неща за града и се опитваме да реновираме колкото се може повече пешеходни зони, улици и се надяваме гражданите да го възприемат. Обектът цялостно е завършен, може би прави впечатление на хората, че има още работници, това е защото върнахме фирмата за отстраняване на дефекти, които се появиха от метеорологичните условия. Това нещо в момента се възстановява. Фугирането е един от гаранционните дефекти, който в момента се отстранява, тъй като самото изпълнение не беше най-добро като качество, за това ние разпоредихме на фирмата да се върне и да се направят, както трябва да бъде самите фуги. Предполагаме, че края на другата седмица всичко ще бъде въведено в нормално експлоатационно състояние."

До дни се очаква ремонтните дейности по отсечката да приключат и видът на пешеходната зона между Младежкия дом и Спортната зала да отговаря на очакванията на данъкоплатците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00