Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

Снимка: личен архив



В седмицата на празника на жената, се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието. Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената. Силата на самочувствието - тя е ключът към успеха и щастието. Когато една жена има вяра в себе си и в своите способности, тя е способна да преодолява всякакви предизвикателства и да постига големи неща. По тази тема разговаряме днес в Рубриката "Модни лабиринти" с имиджовия консултант Румяна Димитрова:

"Много дами не се чувстват красиви, защото като малки не са получавали комплименти и техните родители и заобикалящата им среда, не им е казвала колко са красиви, колко са нежни и по този начин те не знаят, че са красиви. Другото което е, телевизията, рекламите - навсякъде налагат едни стандарти, в които ние сляпо вярваме и следваме и си мислим, че те са красиви, а ние не сме и не чуваме от заобикалящата среда, че всъщност ние сме красиви, а когато го чуваме, ние започваме да вярваме, че наистина сме красиви. Другото може да е причина и фактор е да се сравняваме с някой друг, защото като деца, като тийнейджъри неминуемо се сравняваме и си мислим, че някой е по-добър от нас и забравяме, че всъщност ние може да сме идеал за красота за някой друг."

По думите на Румяна Димитрова, самочувствието е това какви са нашите ценности, каква стойност и самооценка си даваме на нас самите, а увереността е различна от самочувствието. 

"Увереността е това до колко ние се чувстваме способни и уверени в нашите способности, до колко ние знаем до колко сме способни. Това е разликата - едното е по-голямо от другото, но много често се бъркат и е добре да разберем тази разлика."

Попитахме модният специалист, какво трябва да направи всяка жена, която не се чувства красива, а би трябвало?

"Това което всяка една жена може да направи, за да започне да се чувства красива е да започне да носи своите красиви дрехи, любими дрехи. Защото когато ние сме облечени в нашите красиви дрехи, ние се чувстваме щастливи, чувстваме се красиви. Съответно можем да започнем да имаме среща с нашето огледало и да си казваме, че сме красиви, и да си дадем време да се погледнем в огледалото и да се гримираме, защото с гримът можем да подчертаем нашата естествена красота, чертите които на нас ни харесват. Просто да ги подсилим, за да могат те да изпъкнат и съответно да бъдем по друг начин възприемани от заобикалящата ни среда. Защото гримът също е един начин на комуникация."

Някои жени са изключително рационални и амбициозни, докато други са изключително решителни и агресивни в техните усилия за постигане на целите си. Това не ги прави по-малко женствени или по-мъжки. Обаче напоследък ни прави впечатление, че жените притежават повече мъжка енергия, а е важно да се фокусираме върху женската сила. Затова попитахме Румяна Димитрова, как да намерим балансът между мъжката и женската енергия?

"Това което е добре да направим е да позволим на мъжете да бъдат мъже, а ние да бъдем жени. Да започнем да носим повече рокли, повече поли, да намалим темпото с което се движим, да покажем една грациозност, да бъдем нежни към себе си и заобикалящия ни свят. Всичките тези качества, които има една жена, в истинския смисъл на думата жена, да започнем да ги проявяваме към себе си и към околния свят. И преди всичко да позволим на мъжете да бъдат мъже."

И към края на нашия разговор помолихме Румяна, заедно с нас, да припомним колко е важна любовта към себе си и това колко е важно да се харесват и да имат самочувствие. 

"Това може би е най-важното, да започнем да обичаме себе си и да проявяваме уважение към себе си, защото когато се самоуважаваме, започваме да уважаваме и другите, и другите започват да ни уважават. Животът ни придобива съвсем различен смисъл и коренно различна посока и е важна грижата към нас самите, защото ако ние не се погрижим сами за себе си, няма кой да се погрижи за нас."

В тази седмица на празника на жената, нека се вдъхновим от нашата уникална женственост и да се покажем със силата на нашето самочувствие. Нека бъдем дами не само във външния си вид, но и във всичко, което правим и как се отнасяме към себе си и към другите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45