Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Петрова: Седем от десет деца имат нужда от логопедична терапия

2
Гергана Петрова, логопед
Снимка: Гергана Петрова, Личен архив



На 6 март отбелязахме Европейският ден на логопедичната терапия. През последните години все по-често чуваме за тази професия и родителите все повече имат нужда от помощ за езиково-говорното развитие на децата си. Увеличават ли се случаите на деца с проблеми в говора и каква е ролята на логопеда за формиране на правилна реч, разговарям с Гергана Петрова, логопед и слухово-речев рехабилитатор с 18-годишен опит:
 
"От близо 5-6 години забелязвам увеличаване, много рязко се увеличават и родителите много неглижират проблема, някой търсят по-късно помощ и нещата се случват доста по-трудно и бавно. Телефоните и дигиталните устройства също влияят на езиково-говорното развитие на децата. Все повече зачестяват говорните проблеми, които обхващат група звукове, говорът е неразбираем, не могат да се изразяват правилно - така нареченият "бебешки говор". Родителите си ги разбират, те си получават каквото искат и затвърдяват тези грешни навици с течение на времето. След 2 години децата трябва да използват изречение, активният речник все повече се запълва с нови думи и би трябвало да се произнасят правилно, защото при грешно произнасяне затвърдяват този навик."

Гергана Петрова има дългогодишен опит в логопедията, работила е в детски градини и училища, а от няколко години има кабинет, в който с колегата ѝ Даниела Иванова провеждат логопедични терапии на деца, но има случаи и на възрастни желаещи да коригират говора си. В какво точно се състои работата на логопеда, обяснява Гергана Петрова: 

"Показваме на детето според възрастта точно къде да постави езичето, за да произнесе правилно определения звук, който липсва или ако го заменя с някой друг. По-малките ги провокираме да използват повече думички, чрез игра и различни материали, да ни подражават, да повтарят след нас правилните думи. С всякакви методи и средства се опитваме да предоставяме по интересен начин задачите, които искаме за часа да бъдат изпълнени. Пред огледало също правим интересни упражнения за раздвижване на езика и устните."

От проблем с речта децата могат да страдат от по-ниско самочувствие, да се притесняват да разговарят или да се изнервят, когато говорят, а другите не ги разбират добре. Колкото по-бързо се вземат мерки, толкова по-лесно детето успява да коригира проблема. 

Албена Авакумова е майка на две деца в предучилищна възраст, едното от които посещава логопед. Комуникативните умения са от огромна важност за развитието на едно дете, казва тя и допълва:

"Реших да се обърна към специалист, не съм оставила нещата да се решат от само себе си. Тя казваше, че той много се старае при нея, две работни тетрадки изписа за тази учебна година, винаги се прибираше с упражнения и за вкъщи. Работеше се за всички звукове, с които има проблем, упражнявахме и вкъщи. Наесен е първокласник и ми се иска лятото отново да поработи логопед с него, по-усилено, защото ме притеснява, че по всяка вероятност ще му създаде проблем, когато започнат да пишат думи, той ще ги изписва по начина, по който ги чува."

Добрата новина е, че всеки проблем с говоренето подлежи на терапия и напълно може да бъде коригиран стига да се обърнем възможно най-бързо към логопед. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50