Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парфюмът и здравето

Снимка: БГНЕС

Съвременната наука много сериозно изучава състава и биологичната активност на растенията и етеричните масла, които се получават от тях и от други продукти. Това каза проф. Радостина Александрова от БАН и поясни, че още древните китайци смятали, че всеки аромат е лекарство. Вярвали, че парфюмите пречистват въздуха и ни пазят от болести. Тя проследи пътя на парфюма отпреди около 4000 години, когато в Месопотамия откриват тамяна и започват да го използват. В Древен Египет дори имало бог на парфюмите, а персите успяват да развият процесите на дестилация и са първите, които получили парфюм без масло. През Възраждането производството на парфюми се превръща в наука. 

"В Китай основно са използвани тамян и това не е никак учудващо, защото според даоисткото учение, те са правели една аналогия с него, по същия начин, по който тамянът от твърдо вещество се превръща в едно ефирно благоухание, по същия начин става трансформацията от чисто физическото към възвишеното, към духовното. Така че тамянът е бил много на почит..."

Заради убеждението си, че ароматите помагат на хората и ги пазят от болести, китайците ги използвали в ежедневието си, а по-заможните имали специални кадилници, от които ароматът на тамян се е разнасял по цял ден. Когато излизали навън, напоявали дрехите си с него.

"Китайците са влагали аромати и в мастилото, с което са пишели, в хартията, върху която са пишели точно, защото са вярвали, че той помага да се чувстват добре и че всеки аромат е лекарство. Тамянът продължава да интересува и днес учените. Всъщност това е смолистият екстракт от едни дървета от род Босвелия, които от древни времена се използват, не само в Китай, но и в Индия, и в Африка. Използвали са ги при традиционната медицина при хронични възпалителни заболявания. Минимални са страничните ефекти. В Китай са го използвали за подобряване на кръвообращението, за облекчаване на болката. Някои проучвания показват, че употребата на тамян може да подобри ученето, запомнянето. Така че има смисъл да се изследват неговите съставки за това могат ли те, как и в каква степен могат да помогнат в терапията на различни мозъчни, паметови разстройства. Така че тамянът съдържа смоли, етерични масла и някои от неговите съставки са с доказани антитуморни свойства и противовъзпалителни свойства, такива имат и етеричните масла, такава има босвелиевата киселина, която се съдържа в него. Така че това, което хората в миналото са използвали, без да имат съвременните познания, чисто по емпиричен път са разбирали, че им помага, днес науката започва много сериозно да изучава."

Проф. Александрова даде и някои практични съвети, свързани с употребата на парфюм.

"Когато пробваме парфюм, специалистите казват, че първото, което усещаме, това е т. нар. връхна точка и тя продължава от 5 до 10 минути. Само че ние трябва да изчакаме, за да стигнем до сърцето на парфюма, или средната нотка. Това е нашият парфюм, просто защото в този случай вече ароматът, който улавяме се дължи не само на парфюма, но и на взаимодействието му с нашата кожа. Всеки един от нас има уникална химия и уникален микробиом на кожата. Но тук трябва да минат поне 20 минути. По-нататък стигаме до базовата нотка, това е вече, което ще остане трайно. Интересното е това, че хората, както видяхме, са използвали парфюми и за това да ги пазят от болести, но ние очакваме от парфюмите на само да ухаят приятно, но и да помогнат да се чувстваме по-добре, да подобрят настроението ни, да ни заредят с повече енергия. Така че днес има дори наука - аромакологията, която се занимава с това да изследва връзката между благоуханията и това какви реакции те предизвикат в нашето съзнание. А иначе едва ли има човек, който да не е разбрал, че понякога миризмите са в състояние да събудят у нас спомени. Много често даден аромат може да ни върне назад във времето. Проучванията на учените показват, че студентите, докато се готвят за изпит, се радват на едно и също благоухание, ако след това същото благоухание бъде пуснато и на изпита, те ще покажат по-добри резултати. Разбира се не трябва само на това да се разчита."

Понякога парфюмите могат да предизвикат алергична реакция, предупреди проф. Александрова. 

"Всяко нещо знаем, че има две страни. Възможно е хората да развият алергични реакции към някоя от техните съставки. Не винаги е толкова лесно да се разбере коя от съставките е отговорна за алергиите, защото в парфюмите се влагат много съставки, не е задължително да са отбелязани в етикета. Общо взето не трябва да бъдем много натрапчиво парфюмирани, защото това може да създаде дискомфорт на хората около нас, дори да нямат алергия. Казват, че най-хубавата миризма, която човек може да издава, това е всъщност ароматът на едно чисто здраво тяло." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50