Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет за всяко едно село

Снимка: Радио ВИДИН

Финансова самостоятелност при управлението на кметствата - не за първи път настояват за такава възможност кметовете на малките населени места. 

Всяко едно село в община Белоградчик ще получи собствен бюджет. Решението е гласувано от Общинския съвет, средствата са заложени в тазгодишния бюджет на Общината. 

"Заложихме в тазгодишния бюджет на Община Белоградчик 175 хиляди лева за кметствата в общината, което означава, че всяко едно село в зависимост от броя на жителите си ще получи средства. Солидарно сме ги разпределили", каза кметът на  Белоградчик Боян Минков.

Целта е до всеки жител на всяко едно населено място в общината да достигнат средства. Не може само град Белоградчик да се развива, а селата не, допълни Боян Минков. Всеки кметски наместник трябва да докаже за какво ще използва парите, тогава ще му бъдат преведени и с фактура ще се отчита в счетоводството на Общината. С бюджета не е възможно да се правят сериозни ремонти, те ще бъдат ангажимент на общината, каза още Боян Минков.

Кметът на град Дунавци, съставна част на община Видин, няма бюджет. Димчо Скорчев е и заместник-председател на Националното сдружение на кметовете на кметства. Казва, че сдружението успява да свали изборния праг от 350 на 100 души. От сдружението настояват и кметствата по населени места да имат отделни бюджети.

"Действително това, което се борихме го постигнахме - за изборния праг. Това ни е втората задача сега и аз се надявам, че на много места е постигнато. Надявам се скоро да бъде и във Видин постигнато. Многократно съм го обяснявал пред колегите - кметове в община Видин, пред кмета на общината и всичко е тенденция, т.е. всичко е в бъдеще време. Не само общинският център има необходимост от финансови средства. Когато приеха бюджета и аз, както винаги, се случи пак да се явя като опозиция за това, че на малките населени места дават съвсем малко финансиране."

За кметство Дунавци са определени 100 000 лева. Градът е с население от 2000 души и парите няма да стигнат, смята Димчо Скорчев.

В Сдружението на кметовете на кметства членува и кметът на село Старопатица, община Кула Николай Николов. Казва, че в много общини от страната кметствата разполагат със собствени средства, за разлика от тези в община Кула.

"Ние искаме всяко кметство да си има собствен бюджет, който направо да си е определен от държавния бюджет и да си се знае, че всяко кметство си разполага с определена сума пари, която може да харчи по какъвто начин реши. На общоселско събрание да се реши какво да се прави с тези пари. Сега по решение на Общински съвет може всичките пари да бъдат пренасочени в общинския център и в кметствата да няма заделени пари. Тогава кметовете на кметства не могат да направят нищо. Въпреки че са избрани, въпреки всичко, те не разполагат със собствен бюджет", смята Николай Николов.

249 са жителите на село Старопатица. През лятото порой, който мина през селото, наруши целостта на 9 улици. С докладна кметът ги е заявил за ремонт. Николай Николов каза още, че две улици са пуснати за проектиране. От парите за капиталови разходи няма заделени средства. От общината му обещали насипване с фрезован материал.

Кметство Бели извор в община Враца разполага с пари, с които си плаща ток, вода, остават и за консумативи, заяви кметът Кирил Илиев. Той също е член на сдружението на селските кметове. Обясни, че Враца е една от общините, в които кметствата са второстепенни разпоредители на бюджета.

"Когато става дума за инфраструктурни обекти, да кажем ремонт на улица, изграждане на нова улица, ремонт на не знам си какво, тогава вече се договаряме с кмета на града. Нямаме свободна оперативна самостоятелност така, както е да кажем нашата идея, каквато е - успоредно с бюджета на общината да се приема бюджет на всяко едно отделно кметство и да можем ние да знаем в началото на годината какво ще се изгражда в нашето село. И ние да планираме парите, ние да ги похарчим парите, ние да сключваме договорите с фирмите, които биха изградили еди какво си, да кажем улица или ремонт на нещо. Сега в момента ние нямаме такава оперативна самостоятелност", каза кметът на село Бели извор Кирил Илиев.

От сумата за месеца кметство Згориград, в община Враца, плаща за улично осветление и други разходи. До 1200 лева кметът може да изразходва както намери за удачно- за малки ремонти, например. Кметството има годишно разпределение, обясни Ангел Петров, кмет на село Згориград.

"Общо взето парите не винаги стигат за всичко, но разполагаме с някакви такива дребни средства, които да си ги оползотворяваме и ние за доброто на селото. Имаме две жени, поддръжка на чистотата - на центъра, сградите. Едната върши работа и за парното, където имаме. Техните заплати ги плащаме ние от този бюджет", каза Ангел Петров.

В селото живеят над 2000 души.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05