Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларациите за облагане на доход вече са достъпни в електронния портал на НАП

нап
Снимка: РАДИО ВИДИН

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за е-услуги на НАП .

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), могат да се възползват от автоматично въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори (хонорари), от наем и други доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, платците на които са юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд "Земеделие“. Данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. 

Информация за получените доходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в рубрика "Подоходни данъци“ в е-портала на приходната агенция. 

От тази година във формуляра ще бъдат въведени и данни за изплатени необлагаеми доходи и/или доходи, облагаеми с окончателен данък , които гражданите могат да декларират по желание в Приложение №13.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е важно потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, след което да я подадат, съветват от НАП. 

Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2023 г., приключва на 30 април. 

На 1 юли изтича и срокът за подаване на годишните данъчни декларации от физическите лица, извършващи дейност като търговци, регистрираните еднолични търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до края на март. Тази година 31 март е в неделя, затова и срокът за деклариране и плащане на задълженията с 5% отстъпка е до 1 април. 
Допълнителна информация за декларирането на доходите може да видите в подкаста по темата в YouTube канала на приходната агенция или да получите на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02/ 9859 6801, на цена, според тарифите на съответния оператор. 

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин е домакин на Национален младежки форум за диалог с местната власт

Национален младежки форум за диалог с местната власт се провежда във Видин . Това е първият град, в който представяме как младите хора могат да участват във вземането на решения относно техните нужди, обясни за Радио ВИДИН  Йоан Стоянов , главен секретар на Националния младежки форум- най-голямата платформа на младежки организации в България...

публикувано на 24.06.24 в 15:40

Състоя се първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене" в Кула

На Еньовден се проведе първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене"  в Етнографската къща в Кула .  Участие взеха 35 рецепти за ястия с билки и подправки от цялата община, а компетентно жури, начело със славния Кулски айдук, избраха победителите. Първо място, с лют царевичен хляб с билки и зелении и старопатешка билкова ракия..

публикувано на 24.06.24 в 14:43

Инициативен комитет в Старопатица иска местен войвода да се изучава в училище

С възстановка на хайдушка клетва от Патриотичен клуб "Бдинци" към Национален съюз "Единение" в Старопатица откриха паметна плоча на участниците в националноосвободителното движение Гено Минков, наричан Гено войвода , и Цеко Спасов, известен като Знаменосеца, каза за Радио ВИДИН  Николай Николов , кмет на кулското село: „С водосвет..

публикувано на 24.06.24 в 13:00

Певци от Типченица получиха престижна награда

Фолклорната група при Народно читалище "Съзнание-1899" в мездренското село Типченица, с ръководител Любомир Гешковски, участва  в десетото юбилейно издание на Национален фолклорен фестивал "Сцена под липите". Фестивалът се провежда в местността Лесопарк „Липник” край русенското село Николово.  Журито присъди специалната награда на Фолклорната..

публикувано на 24.06.24 в 12:00

Възрастна жена от Козлодуй е поредната жертва на телефонна измама

86-годишна жителка на  Козлодуй стана жертва на телефонните измамници . Потърпевшата е съобщила в полицията, че е  получила две обаждания от скрит телефонен номер. Двама мъже, представящи се за лекар и за полицай от „Гранична полиция“, убедили жената да изхвърли плик с пари от терасата на жилището си. Парите били нужни за операция на сина ѝ, а..

публикувано на 24.06.24 в 11:55

Цветан Антонов спечели изборите в село Громшин

Цветан Антонов спечели убедително частичните избори за кмет в бойчиновското село Громшин . За него гласуваха 322-ма души от 378 преминали през урната. Цветан Антонов спечели изборите през миналата година, но бе отстранен, тъй като не бе закрил недействаща своя фирма. Издигнатият от местна коалиция „Заедно за силна община (Българска..

публикувано на 24.06.24 в 09:56

Село Подгоре отива на балотаж

Частичните местни избори за кмет на видинското село Подгоре не излъчиха победител. На втори тур отиват Мито Вълчков, издигнат от ГЕРБ и Илия Иванов от ВМРО-Българско национално движение, съобщават от Общинската избирателна комисия в Макреш. Гласували са 108 души в селото. Общо 41 от гласовете са за Илия Иванов, 36 - за Мито Вълчков, като..

публикувано на 24.06.24 в 09:43