Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В лозето през март - състояние и грижа за растенията

Снимка: Радио ВИДИН


Поредната необичайно топла и безснежна зима остана в историята. Как топлото време и липсата на сняг се отразяват на развитието на трайните насаждения и страдат ли лозята- събеседник в "Земята, която ни храни" е Красимира Владимирова, гл. асистент по лозарство и преподавател в паралелка по лозарство в Средно училище "Христо Ботев" в село Арчар:

"Свидетели сме на промените в температурите, валежите, липсата на сняг... Може би отсега натам ще е така... Снежната покривка най-много защитава есенните култури на полето, но и трайните насаждения, каквито са лозовите и овощните масиви също имат нужда освен влагозапасяване, се получава и един различен микроклимат... Влагозапасяването е нужно на растенията особено рано напролет, а напоследък и подпочвените води бягат, водата намалява- това също е резултат от липсата на снеговалежи... Всичко това се отразява на растенията... 
...Късно наесен лозата изпада в относителен покой, декември, януари и февруари е в дълбок покой, след което е в принудителен покой заради ниските температури. Сега обаче, заради липсата на ниски температури, много от овошките са цъфнали... Това не е добре за тях, заради опасността от слана, но лозите цъфтят по различно време и дори и първи грозд да е повреден, останалите ще цъфнат малко по-късно и така ще се спаси реколтата..." 

Със затопляне на времето за лозарите започва активна работа. Резитбата е основното мероприятие. Ако през топлите дни на февруари не е извършена, до края на март тя трябва да приключи. Ако се забавим с резитбата, лозата развива най-горните си пъпки, по-ранната резитба стимулира растението и то може да се развие по-рано, така и при ниски температури става по-уязвимо, каза Красимира Владимирова. След резитбата е добре да се направи пръскане с бордолезов разтвор, заради гъбните болести, добре е и насажденията да се подхранят. Според специалиста основният проблем в сектора  е липсата на работна ръка. 

Отглеждането на лозя е традиционен поминък за нашите предци. В последните години се увеличават и хората, които се връщат към лозарството. След присъдиняването на страната ни към Европейския съюз и с финансовата помощ от еврофондовете, са създадени много насаждения, предимно с вносни сортове. За да имаме лице пред света обаче, трябва да заложим на местните сортове, които дават облика на съответния регион. Гъмза, памид, мавруд и широка мелнишка са едни от най-старите винени сортове, които се отглеждат у нас. Нерядко и те са носители на отличия и награди от изложения и са нашата гордост пред света, категорична е Красимира Владимирова. 
На лозарите тя пожела: "Да е успешна годината, да се разминем с по-малко растителна защита, да е здраво гроздето и добро виното. Дано всеки винопроизводител е и виномедалист!"

Можем ли да дадем живот на старо лозе и как да изберем подходящо място за засаждане на асма? Имат ли допирна точка науката и практиката- чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Планират подмяна на старите светофари във Видин

Днес отбелязваме Международния ден на светофара. Устройствата за светлинна сигнализация служат повече от век и половина, за да регулират движението по натоварените кръстовища в целия свят. И макар на много места те да са замествани от кръгови кръстовища, техническите средства все още са актуални и се използват успешно за повишаване на пътната..

публикувано на 05.08.25 в 15:56

Жители на Медовница: Пътят е опасен, нужни са спешни мерки

Основен проблем във видинското село Медовница е интензивният и неконтролиран трафик на тежкотоварни камиони и леки автомобили, които преминават с превишена скорост през населеното място. Ограничението от 40 км/ч масово се нарушава, а пътят, за който става въпрос, е част от международното трасе Е79, което пресича населеното място...

публикувано на 05.08.25 в 15:30

Видински деца твориха сред възрожденската атмосфера на Жеравна

Децата от студио "Нана Арт" във Видин проведоха летния си пленер в сливенското село Жеравна. Общо 16 ученици посетиха архитектурния резерват, в който съхранените възрожденски къщи и каменни улички са  предпоставка за творческо вдъхновение и въображение, казва Надежда Иванова, преподавател по изобразително изкуство:  "Два дни рисуваха децата...

публикувано на 05.08.25 в 14:25
Петя Петрова- Павлова

Учител от Северозапада печели първо място с AI проект

Петя Петрова- Павлова, учител по математика в ОУ „Кирил и Методий“ в монтанското село Замфир се класира на първо място в Националното учителско състезание „AI в образованието“, организирано от Департамента за информация квалификация и продължаващо образование - Варна към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.  Тя участва в..

публикувано на 05.08.25 в 13:05

Д-р Ивайло Ценков: Редовната профилактика спасява животи

Нездравословният начин на живот е основната причина все повече млади хора да страдат от коронарна болест на сърцето . Намалява възрастта и на пациентите с коронарен байпас. Тревожните данни оповести кардиологът от Университетската болница "Света Екатерина“ в София д-р Ивайло Ценков .  "Все повече млади хора, като казвам млади, това са хора..

публикувано на 05.08.25 в 10:10

Във Видин организират среща, посветена на Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се отбелязва от 1 до 7 август. Тази година темата на инициативата е "Кърменето като приоритет: Да изградим устойчива и подкрепяща среда“. По този повод ще бъдат организирани събития в различни градове на страната. Ще бъдат показани някои от слабостите, както и добрите практики по отношение на кърменето. Това обясни..

публикувано на 04.08.25 в 17:15

Проект подкрепя училищната хранителна среда в България

Здравословното хранене в училищна среда набира все по-голям обществен интерес през последните години. В тази връзка от Сдружението за достъпна и качествена храна обявиха подкрепа за проекта "Децата избират", създаден от братята Стефан и Георги Димитрови от Стара Загора. Проектът е свързан с подобряване на училищната хранителна среда в България и..

публикувано на 04.08.25 в 17:00