Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени ли нещо за шофьорите новата магистрална отсечка Макреш-Бела

Снимка: Радио ВИДИН

Новата магистрална отсечка Макреш-Бела несъмнено е добра новина за развитието на пътната инфраструктура в Северозапада. Трасето, открито официално преди 10 дни, е невиждано за Видинско - в региона никога не е имало път с подобни габарити. Въпреки това, 13-километровата отсечка е твърде малък участък от обещания нов път Видин-Ботевград. Изграждането на цялото трасе определено не върви по първоначално определения график, а трафикът през последните години към Дунав мост 2 е доста интензивен. Все пак професионални шофьори коментират, че с новооткрития участък се съкращава времето за пътуване. Допълват, че доскорошната отсечка е била една от най-тежките в региона и транзитният тежкотоварен трафик определено е облекчен от това, че вече не се налага да преминава и да изкачва острите завои над град Димово: 

"По-добре е, не е както беше. Предвид тези дупки там и тези остри завои, особено на Димово, спестяваме. Тук е най-зле положението. Все пак трябва да се направи цялата магистрала, за да се облекчи положението... Сравнително добре е новият път, да, облекчава времето, примерно 10 минути е разликата от Монтана до Видин сега по новия път. Изпълнението за момента е добре, ще го видим след време. След първия дъжд ще видим колко дупки ще излязат... Би трябвало да промени поне тежестта на терена, да, пътували сме, по стария участък е трагедия. Разбира се, че ще облекчи целия трафик, а и най-вече за живееещите в селата няма да е толкова шумно и натоварено, това е облекчение за всичко... Отсечката добре е направена - по западен стандарт, само че от Ботевград, където е новата магистрала, за пръв път виждам магистрала без аварийна лента. Тази отсечка е добре, по-бързо се минава, няма задръствания, няма дупки, няма чупене на камиони, няма откачване на ремаркета, просто е супер магистрала направена... Все едно е като германска магистрала за втори път минавам. С години е очаквана магистралата..."

По времето на откриването министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков посочи, че сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин и нормален транспортен коридор, който да свързва гръцката и румънската граница. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29