Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското модерно сладкарство - живота на един успял сладкар от Северозапада

8
Снимка: личен архив



Днес ще ви срещнем с един амбициозен млад мъж - той се казва Михаил Найденов на 33 години е и е родом от Вършец. Поводът да ви запознаем с него е това, че Михаил, следва целите си и не се спира пред нищо, за да ги осъществи. Михаил е сладкар, но преди това е бил готвач. Осъзнава преди шест години, че сладкарството е много по-прецизно от готварството и казвайки това, не иска да засегне никого от неговите колеги кулинари, просто смята, че освен по-прецизна, е и по-фокусирана работа, защото нямаш право на грешки, всичко е въпрос на температури, време и, разбира се, рецепти. Поради тази причина решава да се ориентира към сладкарството. Страстта на Михаил към кулинарията идва още от ранна възраст, тъй като в неговото семейство всички са кулинари, а неговият дядо, който е бил доста добър готвач, е държал най-известната бакалия във Вършец. Била е доста прочута за времето си, дори и до ден днешен, като срещат Михаил по улиците във Вършец, възрастните хора му обясняват как дядо му правел най-доброто шкембе в града. 

Иначе Михаил завършва туризъм в родното градче и преди да започне да се занимава с кулинария, е работил в сферата на туризма около 5 години. Но тъй като винаги е имал желание да бъде готвач, започва да навлиза в този сектор, като започва тримесечен курс в Европейската академия за развитие и обучение в София. Непосредствено след това започва да работи в кухните, първо на хотел, където работи по много часове - там Михаил осъзнава, че тази практика и стрес са му необходими, за да натрупа повече опит. След хотела работи няколко месеца и в пицария, където, както той разказа, губи желанието да се развива като кулинар - заради отношението на ресторантьорите-работодатели, които не са особено честни и цялата тази експлоатация в България не му допада, което е и причината да накара Михаил да се замисли. Така решава да замине за Нидерландия. Там не се занимава нито с туризъм, нито с кулинария, ами с производството на трамплини за професионалните зали за скачачи. Управлявал софтуер, като най-забавното, което Мишо намира в тази му работа, е, че е трябвало да изпробват трамплините и скачали по цял ден на тях. 

"В един момент се свърза един човек, познат, който знаеше, че съм се занимавал с кулинария, знае, че мога да готвя и просто ми предложи, ако мога, да отида в Ботевград и да сготвя за рождения ден на жена му, да измисля някакво меню. Отидох, сготвих, там се запознах с Константин Лазаров - един много готин човек, с който и до ден днешен поддържаме връзка, той ми предложи в бъдеще, ако искам, да си бъдем полезни, да работим заедно в бъдеще. Оттам аз се върнах в Холандия... и тогава се свърза с мен една от бившите ми ръководителки в Европейската академия и ми каза, че има много хубав курс и нова изгряваща академия в София -  Pastry Academy, и ако имам желание, понеже ме влече и сладкарството, мога да го запиша този курс... Затова се върнах и в България, записах курса. И започнах да работя в Ботевград, започнах да произвеждам различни видове десерти и торти за сладкарницата на Константин... няколко месеца по-късно ми звънна Алекс Иванчев, който е доста известен сладкар в България."

Докато Михаил учи в кулинарната академия, го пращат като стажант в ресторанта на Андре Токев "Андре".

"Там явно съм им направил доста добро впечатление, за тези две седмици, в които бях стажант, и затова Алекс Иванчев ми звънна и ми каза: "Мишо, къде си? Идвай, защото имаме нужда от теб!" Работих там девет месеца, през които девет месеца имах доста стажанти от Pastry Academy и докато работих там се запознах с Мая Марашлян - човекът, с когото работя в момента."

Да работиш за един от най-добрите готвачи в страната определено е изстискващо и напрежението в кухни на ресторанти от този ранг е огромно. Това оказва влияние на Мишо и той започва да се чувства както физически, така и психически много натоварен. Това е и причината да си вземе дълъг отпуск, като се прибира в родния Вършец за повече от месец. 

"Месец и половина си почивах във Вършец и реших, че моето приключение трябва да продължи. Казах си - бил съм в чужбина, бил съм в София, бил съм навсякъде, сега трябва да отида на морето. И така реших да замина за Варна и там се запознах с уникален човек - майстор Миро, Мирослав Коларов, за мен той е най-добрият хлебар в България, смело мога да твърдя. Работих там 4-5 месеца, докато в един момент не ми звънна Мая Марашлян, която по-рано споменах е била на стаж в "Андре" - жената, с която в момента работим, и ме попита дали имам желание да стартирам нещо с нея, тъй като тя има някаква идея и каза, че много плахо тръгва... сподели ми цялата идея, аз се навих съответно и така 2021 година, 1 февруари, стартирахме в едно малко гаражче и няколко месеца по-късно дойде идеята да се сложи и малка витрина, с която да започнем да продаваме там, на място. За живущите там, естествено, минавайки и виждайки цените, казваха - вие сте луди, вие ще фалирате, какви са тези цени. Те не знаеха, че не са таргета ни от клиенти, ние разчитахме на хората, които са ценители на качествена и хубава храна... Преместихме се в още по-голямо помещение, оттам отворихме магазин в центъра на София - (Мarashlian pastry) бяхме поканени да направим и "десерт на годината". За три години смело мога да твърдя, че ние сме основоположниците на френското сладкарство. Ние правим френско модерно сладкарство и го предлагаме на софийския пазар."



Ние се възхищавам на хора като Михаил, защото за нас той е човек, който не се спира пред нищо, човек, който гони мечтите си до край, човек, който не спира да се развива и да изкачва стълбата на живота - смело, но предпазливо, за да се запази като човек, който има и личен живот и го е грижа за здравето му. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Млади художници подкрепят едно от децата на "Българската Коледа" в Монтана

Нова благотворителна акция стартираха младите художници от студиото по изобразително изкуство "Рени арт" в Монтана . Учениците на Таня Василева подредиха свои творби, за да подкрепят едно от децата на "Българската Коледа" - 4-годишно момиче , което два пъти седмично пътува за лечение. Произведенията им са експонирани в зала "Кутловица", където снощи..

публикувано на 11.12.24 в 16:03
Бояна Минковска /вляво/, Теа Абрашева и Иоана Христова.

Сцената на видинския куклен театър се превръща в "Коледна градина"

Премиерният спектакъл на Държавен куклен театър-Видин "Коледна градина" ще пренесе публиката на един северен британски остров и ще им разкаже една история за мечтите и приятелството. Автор, сценограф и режисьор е Бояна Минковска. Нейните герои - няколко симпатични животинчета, оживяват с помощта на Теа Абрашева , която освен актриса е и..

публикувано на 11.12.24 в 14:30

Планински водач: Все повече хора се качват в планината

На 11 декември отбелязваме Международния ден на планината . Отбелязва се от 2003 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, за да се популяризира значението на планината за живота на хората, на устойчивото развитие на планинските райони и за подкрепа за планинските народи.  Планината е нещо уникално. Тя ни дарява с чист въздух, пречиства..

публикувано на 11.12.24 в 12:55
Колетка Павлова, поетеса

Колетка Павлова представя стихосбирката "Когато мечтите ми свършат" във Видин

Колетка Павлова празнува 65-годишнина с премиера на нова поетична книга. "Когато мечтите ми свършат" съдържа около 100 стихотворения, вдъхновени от природата, любовта, приятелите, празниците. Това е втората стихосбирка на поетесата и учител с дългогодишен стаж. Излиза близо 15 години след първата - "Неведоми пътища".  "Заглавието е лека..

публикувано на 11.12.24 в 12:30

Музикална магия край Дунав: Симфониета-Видин с празничен гала концерт

Тази вечер във Видин ще се състои празничният гала концерт "По вълните на синия Дунав" , организиран от Симфониета-Видин. Музикалното събитие ще предложи на публиката богата програма от класически произведения , вдъхновени от красотата на Дунав и зимния празничен дух, каза за Радио ВИДИН един от най-талантливите български певци и режисьори в..

публикувано на 11.12.24 в 10:55

Как работят клубовете по интереси в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин

Представителни изяви на клубовете по интереси се проведоха в ПГТ "Михалаки Георгиев " във Видин. Във вътрешноучилищните състезания се включиха няколко клуба по интереси - "Млад сервитьор-сомелиер",  "Млад барман", "Млад готвач".  Шестима са учениците, които се надпреварват в приготвянето на салати. Те са членове на клуб "Млад готвач"...

публикувано на 10.12.24 в 16:30

Сдружение събира дарения за център за лечение на зависимости във Видин

Сдружение „ЕРА“ обявява благотворителна кампания в помощ и подкрепа на Православен център за лечение на зависимости в областния град.  Дарението ще включва основни хранителни продукти (олио, брашно, захар, ориз, спагети, месо и други, както и хигиенни материали - тоалетна хартия, паста и четки за зъби, препарати за чинии, салфетки, без..

публикувано на 10.12.24 в 14:00