Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнената борса- пренасищане на пазара и ниски цени

2
Снимка: Радио Видин


Ниски цени и вяла търговия, пренасищане на пазара и не дотам добро качество на зърното- ситуацията днес не е по-различна от края на октомври, веднага след края на жътвата. И тогава, и сега, зърнопроизводителите констатираха, че цените на зърното са почти наполовина в сравнение с предходната година. 

Чувствително надолу вървят цените на зърното, у нас все още има налични нереализирани количества, а производителите продължават да задържат, но това води до падането на цени. Това каза в " Земята, която ни храни"  Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана:

"Преди години имаше обратна тенденция- при задържането се повишаваше цената но сега вече причината е не само ваътрешна, но и външна, от голямото количество зърно, което има като налично- пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик... Търговията върви, но цените падат..."     

До 310 лева достига цената на качествената пшеница, царевица се търгува за под 300 лева, но търсене няма. Слабо е търсенето и на слънчоглед, цената е около 600 лева за тон, а у нас все още има около милион тона с маслодайната култура. Износът е замрял. Почти затворен е основният ни пазар с Гърция, казва Борис Ангелов:

"... и ценово, и количествено, но там идва от цената, че там е задоволен пазарът с много предлагане. Има си местно производство, което търси реализация. Но основният фактор са цените- те падат... Ориентирахме се напълно към пазарният принцип... Колкото и да влияят субектите или някакви административни форми, не могат да променят  тенденцията в момента..."   

Според Борис Ангелов няма как държавата да влияе при определянето на цената, а исканията на земеделските производители понякога прозира  политически момент:

"Влиянието е субективно и не може да има траен ефект върху търговията. Може да има ефект върху структурата на производството, което ще даде такова отражение- накъде да се насочи държанният ресурс за подпомагане на отделни видове производства в селското стопанство... Специално към търговията, опитът го показа, че каквито и мерки да се взимат, когато търсеха причините, че е украинското зърно, видя се и едната, и другата форма, субективно искане, налагана по някакъв начин, не даде никакъв резултат... Всичко е въпрос на пазара. Имаше моменти, когато можеше да се влияе субективно от производителите, но сега този момент почти го няма... В крайна сметка става въпрос за търговски взаимоотношения, въпрос на интереси...  Качеството на зърното също влияе- миналогодишната реколта е с много нисък хектолитър, което не може да претендира към качествено зърно за хлебна пшеница, отива за фуражно зърно... Това влияе и върху цената, и върху обема на пазара... Пазарът е задоволен с големи количества слънчоглед и цените на олиото вървят надолу... Тези, които продадоха зърното есента, спечелиха, тогава хванаха по-високите цени... Няма как държавата да влияе- не можеш да натовариш кораба с някакво постановление или да продадеш зърното си с него, това влияе единствено на местни тенденции за подпомагане на производството от държавата... Но иначе, пазарът е на този принцип, намесва се и борсовата търговия... Пазарният принцип при нас е валиден, напълно попадна и в обхвата на международната търговия..."

Именно пазарният механизъм е в основата на сделките със зърно, затова понякога исканията на производители и преработватели се разминават и не намират допирни точки, коментира Борис Ангелов. Според него няма начин да се разпореди на един преработвател да купува на цена, която не го устройва, защото това би нарушило баланса на пазарните отношения. Пазарният механизъм се регулира от търсенето и предлагането и зависи от цената, качеството, количеството, което се предлага и сроковете на доставка, а на партньорските отношения производител- купувач, никой не може да повлияе. 

Цените на зърното се определят от световните борси, а към момента няма катаклизми, категоричен е Борис Ангелов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25