Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е авторът - човек или изкуствен интелект?

Снимка: "Дигитални истории"

Умеем ли да разпознаем дали един текст или изображение са създадени от човек, или от изкуствен интелект? Оказва се, че повечето хора не могат. Това поне показват резултатите от интересен експеримент, който проведе журналистът и създател на платформата "Дигитални истории" Георги Караманев. 

Той публикува онлайн тест, предизвикващ хората да се опитат да различат кои картини, снимки, текстове и други обекти са създадени от изкуствен интелект и кои - от човек. Повече от 1800 души приеха предизвикателството, а резултатите са повод да се замислим за все по-силното навлизане на изкуствения интелект в нашия живот и до колко сме подготвени за това. За експеримента разказа Георги Караманев:

"Той включване 30 въпроса от доста различни области. Това беше идеята му - да сравним дали например хората ще познават по-лесно снимки, които са изкуствени, или текстове, дали стихове или рап, дали диалектни думи или рецепти. Имах късмета да се включат над 1800 души, което за мен беше впечатляващо, защото в крайна сметка това човек да направи експеримента отнемаше известно време. Разбира се, трябва само да посочи въпросното нещо дали е генерирано, или е създадено от конкретен автор, който посочва. И идеята беше да не разкриваме отговорите до момента, в който изминат две седмица. Разбира се, нямам никакви претенции за това експериментът ми да е научен - той си е чиста журналистика. И когато дойде моментът да видя резултатите, да ги анализирам и да ги обявя, стана безпощадно ясно, че вече не различаваме по никакъв начин генерираното от създадено от човека, колкото и да твърдим, че е обратното. Оказа се, че резултатите са статистически много близки до случайността. Ако някой беше влязъл и беше налучкал, той би изкарал средно 15 точки, а резултатът средно за тези 1800 души беше 16 точки..."

Резултатите са повод да се замислим за ролята на изкуствения интелект в бъдещето. От една страна те трябва да ни притесняват, защото изкуственият интелект лесно може да се използва за създаване на фалшиви новини или манипулации. 

От друга страна, изкуственият интелект е инструмент, който може да бъде използван за създаване на различно съдържание, коментира Георги Караманев:

"Ние по начало си мислехме, че изкуственият интелект и изобщо технологиите, ще ни заменят малко по малко в дейности, които са повтаряеми, скучни, рутинни. А ето че се оказва, че те вече създават всякакъв тип съдържание - до момента текстово и изображения... Оттук нататък, разбира се, идват и много въпроси. Какъв е проблемът? Проблемът за мен е, че така сме много манипулируеми. Да, разбира се, и до момента не беше никакъв проблем да се генерират фалшиви новини, някой да седне и да ги напише, но когато това става с едно кликване, когато едно нещо вече е толкова неразличимо, смятам, че всички трябва да си дадем сметка и да се замислим. От една страна, какви са рисковете и най-големият според мен е за манипулация. Оттук нататък това пък създава много обществени и дори политически проблеми - такъв тип съдържание може да решава избори. Но по-дълбоките въпроси пък са след като алгоритъмът създава толкова неразличимо от човешкото, дали пък има смисъл ние да продължаваме да творим изобщо. След като той може да пише поезия, защо да пишем и ние поезия? Дали пък следващото поколение алгоритми няма да са още по-добри. Затова си мисля, че трябва да събираме повече гледни точки към този изкуствен интелект и да не се затваряме в двата крайни стереотипа - че е дошло нещо, което ще ни завладее или пък че не сме открили нищо кой знае какво, това е маркетингов шум. Според мен и двете не са верни - напротив, в много интересен момент сме и трябва да обсъждаме всички тези неща, което аз се опитвам да правя на моя сайт "Дигитални истории"..."

Той разказа, че това не е първият му подобен експеримент - неотдавна Георги Караманев създал изцяло генериран от алгоритмите онлайн образ - инфлуенсър, като цялото съдържание е генерирано от ChatGPT:

"Напълно 100-процентово генерирано съдържание - оставих ChatGPT да си измисли име, ниша, посока, тема на публикациите. Така се роди Еко Елена в Инстаграм и Фейсбук, която за един месец - колкото продължи пък този мой експеримент, стигна по един или друг начин до 85 000 души и не получих нито един коментар, в който да каже: "Нещо не е наред тук, това всичкото е генерирано", при положение, че тя пускаше много подробни текстове, с рецепти, с пътеписи, с житейски напътствия, размисли за живота, доста снимки... Какво ще стане например, когато имаме напълно автономни автомобили, които се движат сами? Това означава милиони хора... всякакъв вид шофьори да останат без работа. Може същото да се случи с програмистите. Оттук нататък изниква въпросът какво пък ще правим. Дали ще се появят достатъчно нови професии, или пък ще стигнем до момента според мен, в който ще трябва да мислим за някаква генерална промяна, да стигнем до темата за безусловния базов доход? И какво ще правим тогава пък с цялото това свободно време, което ще ни остане? Ей такива въпроси и аз си задавам също и затова ги задавам и на гостите си, и ги задавам и на читателите на сайта "Дигитални истории", защото това ми е основната цел - да ги провокирам да се замисляме за огромни теми, които не просто чукат на вратата, те вече са тук, а ние още не сме готови за тях, поне според мен."

За тези, които са любопитни как ще се справят,  тестът все още е наличен на сайта "Дигитални истории", където всеки може да го попълни и на момента да види как се е справил. 

Повече по темата можете на чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00