Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна или подмяна?

Снимка: БГНЕС

Голямата драма в родния футбол беше решена по възможно най-безкръвния път. Революционерите в лицето на Димитър Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови загубиха от аватара на Боби Михайлов – Георги Иванов, като това се случи в петък по време на конгрес на БФС. Вотът на футболните клубове показа, че родният футбол не се нуждае от промяна, а от подмяна, че всички са доволни от позицията, в която се намира и че както и народът ни – и футболът си заслужава своите ръководители. Явно онзи, който седи на дъното, му харесва да е там!

Един популярен сайт описа в събота резултатите от петъчния форум: „Един, който не може да чете, беше сменен от друг, който се спаря по-зле от него"...

Прави чест на загубилите битката за властта, че призоваха за спокойствие и помолиха феновете да дадат време на новата футболна власт да покаже какво може. В цивилизованите държави този срок е от поне 100 дни.

Преди всичко обаче е време да бъдат върнати около 140 клуба, които бяха изключени от системата, тъй като искаха промяната да се случи.

Тъй като през последните 3 години следя опитите на Бербатов, Мартин и Стилиян да променят системата, имам право на мнение. И то е, че родният футбол загуби от тяхното поражение, защото отхвърли волята и енергията за промяна. А тези момчета – донесли ни последното участие на голям футболен форум: европейското в Португалия от преди 20 години, спечелиха от загубата си. Те ще се завърнат в домовете си и при семействата си, които бяха поизоставили от 3 години, за да изгонят злото в родния футбол. И да – изгониха го, след като принудиха Борислав Михайлов да слезе от пожизнения си трон, но не успяха да освободят родния спорт от сянката на задкулисието, уредените мачове, тотомафията и предизвестения шампион. За това обаче тези млади хора нямат вина – съдбата беше решена от футболните клубове, които в тъмните стаички и под строгия поглед на зоналните си шефове пуснаха бюлетините за по-правилния кандидат за президент.

Да му мислят онези, които ги предадоха.

Да се стягат родните футболни запалянковци, които ги чакат дербита срещу Танзания, Северна Корея и Мадагаскар, а равенствата срещу Гибралтар, Лихтенщайн и Люксембург ще се смятат за успехи на БГ-футбола.

А помните ли, че преди 20 години играхме на последното си европейско първенство?

А колко от вас са гледали преди 30 години мачовете в Щатите, когато бяхме четвърта сила в света? Защото нашите деца викат на Стоичков чичкото от рекламите и не знаят, че това е голмайсторът на мондиал, носителят на златната топка и легенда на Барселона. Откъде да го знаят? От 30 години родният футбол не спира да дълбае към дъното и вече е доста под кота 0.

Мъдрите хора казват, че поколенията се сменят. С тях и кумирите им. Но лично аз не искам футболен съюз, начело на който е човек без завършено средно образование. Имам много приятели-левскари, които се срамуват от избора на новия президент на футболната централа. И аз ги разбирам!

Лошото е, че става все по-трудно да се намери хубав повод за българския футбол.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бдин 77" триумфира във Варна

Видинският клуб по кану-каяк "Бдин 77" триумфира със спечелени 5 купи от тазгодишното издание на регатата купа "Черно море" във Варна. Състезанието бе на дистанция 5000 метра. С първи места, златни медали и купи в едноместния каяк се поздравиха Йоана Георгиева при жените, Веселин Вълчов - при мъжете и Кристият Георгиев при юношите. Ванеса Димитрова и..

публикувано на 29.09.24 в 15:04

"Бдин" взе дунавското дерби - победи "Академик" в Свищов

"Бдин" Видин победи "Академик" с 2:0 в Свищов в среща от петия кръг на Северозападната Трета лига. Бдинци спечелиха заслужено с перфектна тактическа игра. Треньорът Анатоли Тонов заложи на по-затворена игра, с бързи и опасни контраатаки. Радослав Захариев откри резултата отблизо в 8-ата минута след неразбирателство в защитата на "студентите". В 85-ата..

публикувано на 29.09.24 в 14:57

Локомотив /Мездра/ победи Локомотив /Дряново/ с 2:1

Локомотив /Мездра/ победи  у дома Локомотив  /Дряново/  с 2:1 в срещата  от петия кръг на Северозападната Трета лига.   Домакините стартираха ударно и поведоха с попадението на Васил Калоянов още в 4-ата минута, след подаването на Сергей Георгиев . В 47-та минута, Васил Сапунджиев пък изведе Михаил Бешев , той удвои резултата. Вратарят на..

публикувано на 29.09.24 в 14:21

Техническата гимназия във Враца е с ново футболно игрище

Откриха ново футболно игрище в Професионалната техническа гимназия (ПТГ)  "Н.Й.Вапцаров" във Враца. Събитието съвпадна с Европейския ден на спорта, а в учебното заведение имаха повод за радост.  Лентата на модерното спортно съоръжение прерязаха кметът Калин Каменов и председателят на ОС на БФС във Враца - Милен Бельов.  На събитието присъстваха..

публикувано на 28.09.24 в 16:15

Стоичков се срещна с деца от футболни клубове във Видин

Носителят на "Златна топка" Христо Стоичков се срещна с деца от футболни клубове и почитатели във Видин. Посещението е по покана на Гражданско обединение "Единни за промяна". На срещата, която се проведе на спортен комплекс "Колодрум", легендата на българския футбол се обърна към младите надежди. "Щастлив съм, че днес мога да бъда сред..

публикувано на 28.09.24 в 14:30

"Локомотив" (Мездра) посреща "Локомотив 1927" (Дряново)

"Локомотив" (Мездра) посреща в събота, 28 септември, от 17:00 часа съименниците си от Дряново в среща от 5-ти кръг на Северозападната Трета лига. Момчетата на Николай Нинов, които нелепо загубиха в Търново, са 4-ти във временното класиране с актив от 7 точки и голова разлика 10:4.  Гостите от "Локомотив 1927" (Дряново) са на последната позиция..

публикувано на 27.09.24 в 14:51

"Ботев" (Враца) приема "Лудогорец" в Разград

Мачът между отборите на "Ботев" (Враца) и "Лудогорец" в неделя, 29 септември,  ще се играе в Разград , а не във Враца. Това реши спортно-техническата комисия на Българския футболен съюз за срещата, която е от програмата на 11-ия кръг на Първа футболна лига. Като причина за решението се изтъква ремонтът на стадион "Христо Ботев" във Враца,..

публикувано на 27.09.24 в 13:24