Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Иванова и нейният живот, свързан с хоровото изкуство

2
Снимка: радио Видин

Александра Иванова е днешният ни гост в рубриката "Думата имат старейшините". Нейният живот е свързан с музиката и конкретно с видинския хор "Боян Чонос". Освен в него, тя участва и във видински камерен хор, както и в хора на видинските девойки "Чайките". Сашка, както я знаят повечето видинчани, е първи сопран. 13 години пее в тези видински състави, без нито ден отсъствие.  Родена е в град Видин, в хубаво, сплотено семейство, в което също се пее и се уважава музиката. На 14 август тази година тя ще навърши 80 години. 

"Тогава такива бяха времената, всички бяхме задружни, баба, дядо, майка, баща, леля, сестра, всичко на едно място, празниците ги празнувахме заедно... Спазвам всички християнски празници... Като ученичка в гимназията ни водеха на образователни концерти в театър "Вида", изнасяха ни лекции за всеки композитор, баща ми свиреше на цигулка, пеехме всички у дома. Закърмена съм с музиката, като класиката е на първо място... Започнах от училищния хор... После отидох в хор "Боян Чонос", отидох на прослушване и ме приеха... Много се грижеха по нова време за културата във Видин, на мен ми намериха работа от хора..."

С видинския хор "Боян Чонос" Александра Иванова успява да посети много европейски държави. По онова време хористите са 120, разказва Сашка:



"Имаше "Влак на мира и дружбата". Видин беше побратимен с Ровно и натоварваме се и заминаваме. Ровно, Киев, Ленвинград, Москва - нещо неописуемо. Това е било  през 1968 година. След това Унгария, Полша, концерти, концерти.... В този хор бях приета много добре... После дойде Бобевски... Ходехме в Силистра - първо място, след това в Ямбол - първо място. Много хубави неща съм преживяла с хора. В Белоградчик сме ходили на творческа командировка...

Много маршове, руски песни, възрожденски, от опери сме пели... Пея от 1962-ра есента до 1975 година неотлъчно, никакви закъснения и отсъствия... И не само аз обичах музиката. Тези 120 души бяха като мен... Много ми е мъчно, че няма хора, които да се съберат и да направят сносен хор. Бих искала да се възроди хоровото пеене във Видин."

Пеенето в хора я научава на много важни качества като сплотеност, уважение и много обич.

Повече - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00

Проблемът чупливи зъби

Проблемът чупливи зъби се наблюдава и при децата, и при възрастните. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни кои са факторите, които могат да доведат до него.  "При възрастните чупенето на зъби се получава, когато един зъб е изстрадал достатъчно много - бил е жив, впоследствие е бил умъртвен,..

публикувано на 10.06.24 в 16:22

Автоинструктор: Предложението за ограничаване на броя на изпитите за шофьорска книжка е адекватно

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите . Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Как гледат..

публикувано на 10.06.24 в 14:00
Драматично-куклен театър - Враца

Започва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това..

публикувано на 10.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме Amy Winehouse

 Огромна, бухнала прическа, която на английски наричат beehive (от англ. „пчелен кошер“); плътна и силно извита очна линия; крехко, слабо  тяло; глас- чудо; наркотици и алкохол... Най- вероятно свързвате Ейми Уайнхаус с всичко това. Една от най- талантливите певици в историята на британската музика почина на 27 години от сърдечен пристъп, предизвикан..

публикувано на 10.06.24 в 09:00

В страданията Бог ни посещава

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Ние людете често си мислим, че сме създадени изключително за радост в света, но никога не можем да се откъснем от мъката и страданията като наша неизменна жизнена съдба. Човешкото сърце..

публикувано на 09.06.24 в 08:00

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07