Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца започна подготовката за Ботеви дни 2024

Снимка: Община Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024На първото заседание на Ботевския организационен комитет кметът на община Враца Калин Каменов заяви, че тазгодишните чествания ще бъдат открити на 27 май на площад "Христо Ботев". В празничната програма е предвидено аудио-визуално шоу с над 200 дрона. За първа година всички вечерни концерти ще се провеждат на голяма сцена на централния площад в града, а не както беше досега пред общинската управа. 


По време на заседанието бе представена програмата, в която освен традиционните събития, са включени и нови родолюбиви инициативи. Пълната програмата на честванията, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета от преди 148 години, ще бъде публикуване след утвърждаването й от Ботевския организационен комитет през април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият божи дом е посветен на "Свети великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали, от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 14:53

"Голямото хоро" за осми път във Видин

За осма поредна година голямото хоро , организирано от Фолклорна студия "Северняци" събра десетки жители на Видин. Малки и големи, хванати за ръце, заедно изтанцуваха днес близо 20 познати хора в Крайдунавския парк на града. Проявата е жест на приемственост към местните и почит към народните песни и танци, сподели една от участничките. "На такива..

публикувано на 18.05.24 в 12:56

Във Видин продължават събитията за Европейската нощ на музеите

Във Видин продължава програмата, посветена на Европейската нощ на музеите. В крепостта "Баба Вида" се провежда второто издание на фестивала "Видин- градът на три крепости", който съвпада и с международния ден на музеите - 18 май. В програмата от 13 часа днес е включена демонстрация на средновековна кухня. Идеята е да се представи вкусът на различното..

публикувано на 18.05.24 в 08:35

Продължават акциите срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци по пътните артерии във Враца

Продължават съвместните акции на Инспектората, полицията и държавната автомобилна администрация срещу водачи на тежкотоварни превозни средства, които нерегламентирано изхвърлят отпадъци в района на околовръстния път на Враца. След проведените превантивни кампании в участъците вече са поставени табели на няколко езика, указващи, че е забранено..

публикувано на 18.05.24 в 08:21

Във Враца ще отбележат Деня на българския спорт

Враца ще отбележи с разнообразна програма Деня на българския спорт и Световния ден на предизвикателството. Днес, от 10:30 часа, на централния площад в града ще се проведе празника "Спортувай активно". В инициативата участие ще вземат спортните клубове, които ще направят демонстрации по карате, стрийт фитнес, баскетбол, аеробика, скейтборд, стрелба,..

публикувано на 18.05.24 в 07:52

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10