Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията за мен е спасение, споделя младата авторка Лилия Маринова


Срещам ви с младата поетеса Лилия Маринова, тя е от красивото крайдунавско село Арчар. Тя е една  млада жена, която успява да се реализира навсякъде,  а сега и в областта на поезията. 
Днес тя живее и работи във Видин. 
Лилия Маринова е родена в Арчар през 1985 година. Семейството й е скромно и трудолюбиво. Родителите научават двете си деца Лилия и брат й,  на търпение, трудолюбие, смиреност, на уважение и любов към хората. Благодарна е, че те са нейни родители и са я възпитали по този начин. 
Детството й на село е едно истинско детство,  изпъстрено с много игри на воля  и свобода. Успоредно с игрите открива красивия свят на книгите, обича да чете приказки. 
В семейството й се спазват определени традиции. Днес майка й събира целия род у дома  в Арчар, на голяма трапеза, където всички роднини споделят своите преживявания, радости и бъдещи проекти. Така се продължава традицията, създадена от нейната баба, и така се поддържа сплотеността на фамилията. 




До 8 клас Лилия учи в училището в Арчар, продължава средното си образование в ТХТИ "Проф д-р Асен Златаров" Видин. Продължава нейния интерес към литературата, но специалностите, които изучава и насочеността на гимназията я ориентират към икономиката. Записва икономика в Университета в Свищов. Завършва "Стопански и финансов контрол". 
Започва работа по специалността, но се оказва, че това не е подходящо за нея  и днес работи като продавач - консултант в голяма строителна верига. Работата я удовлетворява, дава й възможност да контактува с повече хора и да бъде открита към света. 
Винаги е обичала да пише, да се изразява, но животът й така я завърта, че творчеството остава на заден план. Докато изведнъж цялото й същество и цялата й душевност отказват да живеят така  - забързано, задъхано, с внимание към околния свят, с удовлетворяване желанията на всички коло нея, но не и своите, с откъснатост от вътрешното си Аз. Така започва да пише - като израз на своята вътрешна потребност и на своята Душа. 


Издава първата си поетична книга  "Стихове за душата", в нея  са включени 44 стихотворения. В тях младата авторка отразява своите емоции, преживявания, мисли, падения и възходи.  Най-личното стихотворение е посветено на нейните баба и дядо.



След първата си книга със стихове, Лилия вече има и нов проект, написала е детска книжка, която тепърва ще издаде. 
Лилия има прекрасно семейство, което я подкрепя, това са нейният  съпруг и двете й дъщери. У дома гледат котката Бети, която е любимка на всички и която внася хармония и допълнителен уют.
Обича природата във всичките й измерения, обича планината и морето, обича да пътува и да се предизвиква. Започва всеки ден с благодарност за деня и за това, което има. 
Чете много и то най-вече книги за личностно развитие и вътрешно светоусещане и самопознание.
Убедена е, че случайни неща няма и че хората не се срещат случайно.  
Според нея всеки човек трябва да има вяра, защото вярата лекува "само повярвай в себе си ти, вярата може всеки да изцели!"



ЛИТЕРАТУРАТА 
"Като ученичка много обичах да пиша есета и да развивам теми. Доставяше ми удоволствие. И може би това е бил моят път, но някак си съм го била закътала някъде и продължих в съвсем друга сфера. "

ПИСАНЕТО 
" В школата на Мадлен Алгафари имаше една нейна колежка Галина Симова, пред нея за пръв път разкрих за писането на моите стихове. Там ми обясниха какво се случва, защо се случват паник атаките и ми помогнаха да открия себе си. Тя ми вдъхна увереност да продължа да пиша и че писането ми е отдушник, за да изляза от тази криза. Разбрах, че никакви лекарства не могат да помогнат, че всичко е в главата, че трябва сам да помогнеш на себе си. Започнах с четене на книги за самопознание. и започнах да пиша. питат ме :"Как пишеш?" Ами ето така - все едно получавам факсове отгоре, все едно някой ти нарежда и ти пишеш. Аз пиша дори, когато съм на работа, просто като дойде, бързам да го запиша, Двете ми дъщери ме насърчиха да издам книжката със стихове. И аз реших, че трябва да ги издам, трябва хората да ги видят, имам познати, които се припознават в тях. Това са стихове за душата и   от душата. С мен се случи едно осъзнаване. "

ЗАЩО ДЕПРЕСИЯ?
"Защото съм забравила себе си, обърнала съм си гръб, и това го установих чрез т.нар. семейни консталации, което беше много интересно за мен, не ти казват нищо, просто ти представят нещата и ти сам си отговаряш на всички въпроси. При мен тревожността дойде от това загърбване на себе си, липсваше ми увереност, любов към самата самата мен, вниманието и грижата към мен. Промених се, но е голяма тази борба и е дълъг пътят. 
Ние сме едно цяло - хората, природата, растенията, животните, всички ние сме част от вселената и трябва  да живеем в хармония. Когато тя е нарушена, се получава дисбаланс."


Повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00