Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За трудния път да станеш професионален готвач

| Интервю
2
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач. Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня, случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и да преоткрива много нови продукти, така намира и своя прочит за любима храна. Дори започва да се храни много по-различно от нейното семейство, но е чувствала, че това отговаря най-много на нейната същност. Интересува се от храната, приготвена изцяло с растителни продукти. За нея храната, която природата създава, е най-вкусна, най-цветна и най-жива. Имала е и щастието да има детство близо до всички нейни дарове и да познава истинските вкусове на чистата храна. Всичко около целият процес на приготвянето на храна и е бил много интересен. Било е вдъхновяващо и да вижда щастието на близките ѝ от нейните ястия. Те са хората чрез които е повярвала, че всъщност може би може да приготвя храната по вкусен начин. И докато тя и цялото ѝ семейството знаели, че ѝ предстояло съвсем друго обучение - тя прави много рязък завой. Една лятна нощ, когато се прибрала във Видин, седяла си на компютъра и разглеждала Фейсбук, изведнъж ѝ излязла публикация за Кулинарната академия HRC. Тя се сковава буквално, не отместила поглед от тази публикация, дори го усетила като нещо, което вече ѝ се е случило. И веднага кандидатства. През 2017 година я приемат и така става възпитаник на академията, и това променя изцяло пътя на живота ѝ.

"Обучението там преди всичко ме срещна с хора, които са огромен подарък в живота ми днес. Преодолях и много мои лични страхове, разбрах колко е голяма разликата от това да готвиш у дома и от това да готвиш в професионална кухня. От ден едно трябваше да си се научил как се реже с нож, как да почистваш станцията си, как да се стремиш да си напълно точен, изряден, винаги чист. научаваш се на отдаденост, на екипна работа, на безопасно приготвяне на храна и чак след всичко това вече идват рецептите и самото готвене. В Академията се обучавах на интензивен курс от една година и със стаж в учебния ресторант на Академията, който е в България."

След като завършва академията, Сибел случайно открива най-специалното за нея място – ресторант ‘‘Café Parallel 43‘‘, посветен на веган и вегетарианската кухня. 


"Да, това бе място създадено от една много слънчева и усмихната жена,  събрала възможно най-светлите хора като екип. Храната която приготвяхме не заслужаваше етикет "веган" и "вегетарианска кухня", тя беше жива, пълноценна, разнообразна и много вкусна. Ние нямахме дори и фризер. Сутринта си приготвяхме всичко - режехме, белехме зеленчуци и приготвяхме храната като домашна. Всеки клиент беше като наш приятел и наистина готвехме сякаш готвим за себе си или за най-близките си хора . И никога не съм вярвала, че може да съществува подобно място, с такава атмосфера и съм безкрайно благодарна съм . 

 



Сибел споменава за "суровата действителност в кухните".

"За повечето хора звучи романтично да бъдеш готвач, но е нужна и голяма саможертва да бъдеш истински такъв. Дългите часове, говорим за над 12 часа на крак, което автоматично намалява и от твоето лично време, за теб, за близките ти, за приятелите ти. Хората не осъзнават, че пътят към една добра чиния е изключително дълъг и сложен, и наистина може да се каже, че плащаш и със здравето си."

Сибел казва, че за да бъдеш истински готвач трябва, освен да имаш усет и любов към храната, са нужни още много качества:

"Освен страстта, трябва да имаш и качествата да си много много неща наведнъж. Да имаш остър ум, независимо колко си спал тази нощ, какъв ден имаш. С огромни познания трябва да бъдеш за храната, как тя реагира, трябва да си с безкомпромисна хигиена, трябва да мислиш с няколко хода напред , без излишно размотаване в кухнята. Трябва да си голям организатор, да имаш екипно мислене, да си насочен, трябва да помниш  многобройни задачи и процедури и да си напълно отдаден."

Сибел казва, че е разбрала защо повечето мъже са готвачи. Споменава, че е нужна много мъжка енергия, за да издържиш на физическото и психическото натоварване.

"За да върви една кухня добре, то тя има нужда от качествата, които носи и мъжът. Има нужда от водачи, вдига се много тежко, има опасности, има проблеми. Нужни са бързи решения и по-малко емоции - което жената прави. Ако искаш да си жена в кухнята трябва да носиш много мъжка енергия, за да оцелееш."

Освен като готвач на топла и студена кухня, отскоро Сибел придобива и опит като сладкар-пекар в наистина забележително място в столицата - кафе-сладкарница"Altruist". Беше ни интересно да я попитаме, как се чувства в този т. нар. "висш пилотаж" в кулинарията:


"Никога не съм се определяла само като готвач или само като сладкар, или пекар - обожавам всяка сфера от кулинарията и в сладкарството има малко повече място за жената и за нейните качества, за повече прецизност, за по-бавно случване и съм щастлива, че имах възможността и да имам този опит."

Сибел е почитател на чистата растителна храна, затова я попитахме какво е накарало да стигнеш до това.

"Иска ми се все по- малко хора да я търсят и да предпочитат предпочитат неестествена и дори отровна за нас храна. Отклонили сме се от кухнята на Природата и това много ме наранява. Искам да възвърнем връзката с живата и истинска храна, защото тя наистина е нашето здраве и наш дар."

Накрая попитахме Сибел за какво мечтае.

"Мечтая, разбира се и за свое място, с проста, комфортна и истинска храна. Такава която стопля сърцето, да вълнува, да връща спомени, да създава спомени и разбира се мечтая за здраве и повече смиреност в хората."

Ние няма да се уморим да казваме, всеки път, след срещата ни с такива хора, като Сибел, че им се възхищаваме искрено и се надяваме тайничко или не чак толкова тайно, нейното местенце да бъде тук, в родния Видин, защото ние се нуждаем от нея и богатия ѝ опит и знания, които е натрупала през годините. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Приключва строителството на параклиса във Владиченци

Довършителни дейности се извършват по параклиса на видинското село Владиченци. В края на 2024 година ви разказахме за прекратените строителни работи по храма, въпреки че необходимите средства са преведените предварително на фирмата изпълнител. След близо двегодишно прекъсване в обекта отново влязоха строителни работници.  Изграждането на самия..

публикувано на 06.08.25 в 14:00

Ветеринари от Видин с инструкции за недопускане на шарка във фермите

И тази година шарката по дребните преживни животни не подмина стадата у нас. До момента в България има 106 огнища в няколко области - основно в Южна България, с близо 11 000 засегнати животни. В края на юли от Агенцията по храните бе предприета информационна кампания за населението. Какво представлява заболяването, как да бъдат разпознати..

публикувано на 05.08.25 в 17:20

Планират подмяна на старите светофари във Видин

Днес отбелязваме Международния ден на светофара. Устройствата за светлинна сигнализация служат повече от век и половина, за да регулират движението по натоварените кръстовища в целия свят. И макар на много места те да са замествани от кръгови кръстовища, техническите средства все още са актуални и се използват успешно за повишаване на пътната..

публикувано на 05.08.25 в 15:56

Жители на Медовница: Пътят е опасен, нужни са спешни мерки

Основен проблем във видинското село Медовница е интензивният и неконтролиран трафик на тежкотоварни камиони и леки автомобили, които преминават с превишена скорост през населеното място. Ограничението от 40 км/ч масово се нарушава, а пътят, за който става въпрос, е част от международното трасе Е79, което пресича населеното място...

публикувано на 05.08.25 в 15:30

Видински деца твориха сред възрожденската атмосфера на Жеравна

Децата от студио "Нана Арт" във Видин проведоха летния си пленер в сливенското село Жеравна. Общо 16 ученици посетиха архитектурния резерват, в който съхранените възрожденски къщи и каменни улички са  предпоставка за творческо вдъхновение и въображение, казва Надежда Иванова, преподавател по изобразително изкуство:  "Два дни рисуваха децата...

публикувано на 05.08.25 в 14:25
Петя Петрова- Павлова

Учител от Северозапада печели първо място с AI проект

Петя Петрова- Павлова, учител по математика в ОУ „Кирил и Методий“ в монтанското село Замфир се класира на първо място в Националното учителско състезание „AI в образованието“, организирано от Департамента за информация квалификация и продължаващо образование - Варна към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.  Тя участва в..

публикувано на 05.08.25 в 13:05

Д-р Ивайло Ценков: Редовната профилактика спасява животи

Нездравословният начин на живот е основната причина все повече млади хора да страдат от коронарна болест на сърцето . Намалява възрастта и на пациентите с коронарен байпас. Тревожните данни оповести кардиологът от Университетската болница "Света Екатерина“ в София д-р Ивайло Ценков .  "Все повече млади хора, като казвам млади, това са хора..

публикувано на 05.08.25 в 10:10