Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да обръщаме внимание на духовния си живот

Св. Григорий Палама

Втората неделя на Великия и спасителен пост, която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител – Свети Григорий Палама.

"Кое е по-лесно да кажа на разслабения: прощават
ти се греховете ли, или да кажа: стани вземи си одъра и ходи?"
 /Марк.2:9/

Светата Църква през последните няколко недели ни предлага места от светото Евангелие в които се говори за греха в неговото многообразие. Чухме за митаря, който се разкаял и бил опростен за разлика от фарисея, който останал в греховете си поради своята гордост. Чухме и за блудния син, който много години живял в нравствено падение, но намерил сили да поиска прошка и бил приет отново с бащина любов. Видяхме картината на Страшния съд и съдбата на ония които са си отишли от тоя свят без разкаяние за греховете. Всичко това ни се предлага, за да можем постепенно да навлезем във времето на Великия пост - благоприятно време за въздържание, молитва и покаяние. И в тази втора неделя от поста ние сме приканени да разсъждаваме върху връзката между греха и болестите, и страданията в човешкия живот.Свети евангелист Марк ни разказва, как Господ Иисус Христос проповядвал в една къща в Капернаум. Там се била събрала голяма навалица народ, дошъл да чуе словото Му. В града имало един разслабен, който не можел да се движи и аз когото лечителите твърдели, че не може да бъде излекуван. Роднините на нещастника, които чували, че Иисус вършил много чудни и необясними неща и помагал на много безнадеждно болни, и даже мъртви възкресявал като чули, че Той е в града, сложили разслабения на носилка и го понесли към къщата.Там, обаче, тълпата била толкова голяма, че те по никакъв начин не можели да влязат вътре. Носачите не се обезкуражили от това. Те твърдо вярвали, че ако успеят да занесат болния при Христа, Той ще се смили и ще го излекува и, че това е единствения шанс да се помогне на страдалеца. 

Нуждата ги накарала да заобиколят къщата и от към стръмния бряг да се покачат на покрива и като го разкрият, с въжета да спуснат носилката с разслабения в стаята където бил Иисус. Спасителят, като видял случващото се и оценил вярата на носачите казал на разслабения: "Чедо прощават ти се греховете." Сред народа дошъл да види и чуе Иисус имало и книжници, които смятали, че Той богохулства, защото само Бог единствен можел да прощава грехове. Те не знаели, че стоят пред лицето на Единородния Син Божий, Който затова е дошъл на земята, за да освободи човеците от греховете им. Христос, узнавайки нечестивите им помисли, за да покаже Божията сила, се обърнал към народа и казал: "За да знаете, че Син Човечески има власт да прощава грехове, тебе казвам: /обръщайки се към разслабения/ "стани, вземи си одъра и върви си у дома." /Марк. 2:10-11/ Чудото станало. Страдалецът веднага се изправил, събрал постелята си и тръгнал през множеството. Всички му сторили път, чудейки се и славейки Бога с думите: "Никога такова нещо не сме виждали."

Ако поради небрежност или леност сме отлагали това до сега, нека през Великия пост се съкрушим за всичкото сторено от нас зло и изповядаме греховете си. Постът е духовно чистилище, което ни позволява да пазим душата си чиста и здрава. Не бива да чакаме греховете да станат навик и страст, защото тогава борбата с тях е много трудна. Още в зародиша на греховно състояние, да потърсим духовния Лекар – Бога, за да бъдем и телесно, и духовно здрави. Особено важна в това отношение е грижата за децата, за подрастващите. Техните души са податливи не само на телесни ,но и на душевни болести поради съблазните които светът предлага на всяка крачка. Църквата Христова радее младежта да бъде напътствана да обръща внимание на духовния си живот и да привиква да търси лекаря на душите – Господ Иисус Христос. Да вземем пример от близките на евангелския разслабен, които не пожалиха труд, за да занесат на ръце страдащия при Христа, изпълнени с вяра, че само Той ще го спаси. Тази вяра е спасителна и може да лекува телесни и душевни недъзи. Ние имаме нужда от помощници с такава силна вяра, които да се застъпват пред Христа за нас, та Той да ни спаси. Казахме, че такива застъпници пред Христа за нас са светиите. Техните ликове затова са поставени в Божия храм, за да ни подканят да се обръщаме с молитва към тях. Вярата, с която те са живели и вършили своя подвиг, и с която ходатайстват пред Бога за нас е гарант за това, че Христос ще се смили и ще каже и за нас: "Чедо прощават ти се греховете!" Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – на Благовещение девицата Мария задава въпрос на архангел Гавриил. Тя пита как ще роди дете, след като все още е неомъжена девойка. Явно Мария била обучена в наличието на строги правила относно връзките и взаимоотношенията между половете. В това отношение, в света ни битува и друго "учение". То е по-популярното. Състои се от две думи: "Няма правила!" Има или няма правила относно връзките и взаимоотношенията между половете?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20