Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаха 107 години от гибелта на полковник Стефан Илиев в Белоградчик

Снимка: Наско Цанов

В Белоградчик представители на институции и родолюбиви граждани отбелязаха 107 години от гибелта на полковник Стефан Илиев, командир на 15-и Ломски пехотен полк.


Слово за несломимия дух на полковника, който и днес трябва да служи за пример, произнесе Боян Минков - кмет на община Белоградчик:


„В центъра на град Видин има паметник, който също е в чест на загиналите във войните. На него пише: „Величието на родината се гради върху костите на онези, които достойно живяха и умряха за нея”. Стефан Илиев е именно такъв човек. Много ми се иска не само на този ден ние да помним това, което са направили поколенията преди нас, защото ако човек не познава историята си, той не може да има и бъдеще. Поклон пред паметта на Стефан Илиев!”


Водещ на събитието бе Даниел Дончев, уредник в Исторически музей - Белоградчик, който внесе яснота за живота и делото на полк. Илиев. Ученици от клуб „Млади възрожденци”, с ръководител Соня Петрова, прочетоха стихотворения във възхвала на 15-и Ломски полк. Последва поднасяне на венци и цветя от името на Община Белоградчик, Исторически музей – Белоградчик, както и от граждани.


Събитието продължи в НЧ „Развитие - 1893“, където Екатерина Каменова (уредник в ИМБ), запозна гостите с историята на 15-и Ломски полк и изложбата от 24 платна посветени на полка. Изложбата е организирана от Исторически музей - Белоградчик. Граждани и гости на града могат да посетят 24-те платна от изложбата до 08.04. в салона на читалището. 


Стефан Илиев е роден на 29 юни 1869 година в град Видин, тогава в Османската империя. Загива геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля. Погребан е с военни почести в двора на църквата „Благовещение Богородично“ в Прилеп.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07