Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на лучника ще се проведе в Горно Пещене

Снимка: Фейсбук

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда", каза за радио Видин Альоша Миладинов, секретар на читалището.

"Това е един празник, който мислим да се превърне в традиция за селото. Навсякъде правят най-различни работи, но никой не е споменал за традиционен лучник. зависи от кой край е и по различен начин се прави и лучника. Конкурсът ще е на две нива - едното ще е за лучник от лук, а другото за лучник, който се прави с лук и с допълнителни добавки, дали ще е кайма, дали ще е пилешко или свинско месо. Подсигурени са награди за абсолютно всички участници."

Празникът на лучника ще започне в 11.00 часа на площада в село Горно Пещене, допълни секретарят на читалището Альоша Миладинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С изложба във Враца отбелязват 90 години от рождението на художника Любомир Минковски

По повод 90 години от рождението на Любомир Минковски (1934-2022 г.) Регионален исторически музей (РИМ) - Враца и Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра подредиха в Малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев“ изложба живопис на художника - пръв уредник на ГХГ - Мездра (1971 г.) и почетен гражданин на община Мездра (2019 г.)...

публикувано на 29.04.24 в 16:09

Видинската езикова гимназия отвори врати за бъдещите си възпитаници

Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета". Ученици и преподаватели демонстрират пред своите гости чрез увлекателни игри и викторини възможностите на учебното заведение, каза зам. директорът Албена Михайлова . "Днес и утре нашата гимназия..

публикувано на 29.04.24 в 14:12

Дни на отворените врати се провеждат във видинската гимназия по туризъм

Дни на отворените врати се провеждат в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" Видин. Темата е "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм".  Учениците демонстрираха работата си като фризьори, готвачи, бармани, дизайнери пред седмокласници от видинските училища. Предлаганите професии за новата учебна година са: "ресторантьор",..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Великденски яйца плетоха във видинската библиотека

Работилница за изработване на плетени великденски яйца се проведе във видинската библиотека. Десет дами участваха в работилницата, а идеята е по-възрастните да покажат на децата по-различна украса, каза библиотекарят Людмила Георгиева :  "С нашите читатели ще плетем великденски яйца. В момента им показваме как се прави. Те се справят много..

публикувано на 29.04.24 в 13:54

Млади червенокръстци от Мездра с мисия в подкрепа на абитуриенти

На Цветница младите червенокръстци от клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при Средно училище "Свети Климент Охридски" в село Зверино, бяха на различни места с мисия да съберат средства и помогнат на абитуриентите от община Мездра, които са в неравностойно положение. Това са абитуриенти сираци и полусираци. Касички за събиране на парични средства..

публикувано на 29.04.24 в 12:01
Снимката е илюстративна

Задържаха мъж за нанесени щети в магазин в Берковица

30-годишен берковчанин е задържан за повреждане на каса на хранителен магазин. Престъплението е извършено през почивните дни, като мъжът влязъл в магазина и помолил клиентите да напуснат, след което с дървена бухалка счупил 2 кантара с баркод скенери, 2 монитора, 2 компютъра и дисплей. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група на..

публикувано на 29.04.24 в 11:52

Обсъждат развитието на Северозападна България на форум

Бъдещото развитие на Северозападна България събира днес на регионален форум в Монтана мениджъри на водещи компании, кметове на общини и изпълнителна власт. На срещата те ще обменят своя опит и ще споделят виждането си за перспективите за региона Регионалната конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата"  има за цел да..

публикувано на 29.04.24 в 09:29