Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за грамотност в помощ на дванайсетокласниците

Снимка: Радио Видин

Платформата „Как се пише?“ стартира кампания за грамотност в помощ на завършващите 12-и клас ученици. Под надслов „Животът няма „аУтокорект“ на 27 март, 50 дни преди държавния зрелостен изпит по български език и литература, започна публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало. То е специално насочено към повишаване на резултатите от матурата и се реализира в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи - Threads

Организатори на инициативата са д-р Павлина Върбанова, основателка на „Как се пише?“, Доротея Николова, учителка по български език и литература, както и творческите директори на рекламна агениция Иван Ланджев и Драгомир Дончев, разказа преподавателят:

"Д-р Павлина Върбанова често прави различни кампании за грамотност, често си партнираме с нея. В рамките на 50 дни, в страницата на "Как се пише?", в една от най-популярните в момента нови мрежи за хората в тийнейджърска възраст - Threads, това е част от платформата на Meta и хората, които имат Instagram, а именно тези, които са в тийнейджърска или студентска възраст, да кажем по-младите хора, могат да си направят профил, от който да се свържат и с платформата на "Как се пише?". Там вече хората си разменят текстови съобщения, което е една стъпка напред за тези потребители, които до момента са свикнали да използват само картинки и видеосъдържание. Те ще започнат да пишат там и започвайки да пишат, установяват, че знаят точно как да го направят, защото знаете, че системата ни, образователната, е в огромна криза и изобщо в цялото общество отношението към езика е много залиняло и установяваме, че той вече не се владее от хората, за които е роден."

Целта на кампанията е да помогнат на учителите тази година, които се борят с огромния проблем, че през последните години балът на матурите пада стремглаво всеки път. Тази година резултатите са под "Добър 4" и приближават "Среден 3". По думите на Доротея Николова тези резултати са все по-тревожни, защото същевренно изпитите стават все по-лесни.

"Министерство на образованието и науката дава все по-лесни материали, което означава, че тази оценка е всъщност още по-ниска. Нивото на грамотност е пряко свързано със способността на човек да осмисля света, живота, изобщо да мисли. Без родния език ние като човешки същества изобщо не можем да се ориентираме в света и да го разбираме."

С анкетите, които се провеждат на платформата на „Как се пише?“ се установяват и статистически закономерности, свързани с пропуските в обучението по граматика, правопис и пунктуация на родния език. 

Организаторите се спират на надслова на кампанията „Животът няма „аУтокорект“, защото от една страна е напомняне, че знанията са важни и ако в мрежата има коригираща програма, която да ни посочва грешките, в истинския живот не е така. 

"Животът няма "аУтокорект" е игра на думи и закачка на няколко пласта. Първо - учениците непрекъснато са в социалните мрежи, в интернет, те непрекъснато цъкат на телефоните си и те непрекъснато ползват техните автоматично коригиращи програми. На български език тези програми, които коригират грешките ни, трябва да бъдат наричани "автокоректор" или в най-крайния разговорен случай - "аутокорект". Повечето тийнейджъри не знаят важни неща, свързани със систематичността на българския език и те го гледат на английски език и го наричат "аутокорект". Думата е придобила доста широка популярност в това си изговаряне и изписване. Ние, в нашето заглавие, сме я изписали с главна буква и цялата дума в кавички, за да обърнем внимание, че тя не е регламентирана от официалния правописен речник в този си вид, но в същото време се употребява от младежите, а ние искаме да стигнем именно до тях."

Намерението на платформата за грамотност "Как се пише?" е след като приключи кампанията, да съберат данните от проведените анкети, да ги анализират и да публикуват резултатите от допитванията. 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06