Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

село Хайредин
Снимка: Радио ВИДИН

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително.

В общините Криводол /22.81%/ и Оряхово /22.41%/ един на всеки 4 е безработен.

По петима се борят за едно работно място в общините Бяла Слатина -19.74%, Мизия – 18.86% и Роман – 18.23%.

Обичайно в Козлодуй безработните са около 10 на сто /9.59%/, а най-ниски са стойностите в Мездра и Враца, съответно 5.50% и 4.81%, което е под средното за страната равнище от 5.77 на сто.

Притеснително е, че нивото за област Враца е два пъти по-високо от средните стойности за България и към края на март е 11.05 на сто.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възстановиха щети от наводнения в Монтанско

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана. Това е най-голямата инвестиция за превенция срещу бедствия в Монтанско тази година. От началото на февруари досега екипите на „Черноморски водолазен център" са работили по 3-километровия канал. Почистено е основно коритото и зоните..

публикувано на 02.05.24 в 11:10

Разследват случай на бракониерство в Монтанско

Служители на Районното управление в Монтана изясняват случай на незаконен лов на едър дивеч. В района СБА в гр. Монтана бил спрян за проверка лек автомобил „Пежо 307" с монтанска регистрация, управляван от 49-годишния му собственик от областния град. В багажника на автомобила униформените служители открили мъртъв сръндак, с тегло около 25 кг, и на възраст..

публикувано на 02.05.24 в 10:53

Условна присъда за домашно насилие във Враца

Наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок е наложено на обвиняем за побой и закана, извършени в условията на домашно насилие във Враца, съобщиха от прокуратурата. Обвиняемият се е признал за виновен. В хода на разследването по образувано досъдебно производство е установено, че вечерта на 11 април 2022 г. в жилище в..

публикувано на 02.05.24 в 10:02

Соларни панели горяха в Гъмзово

Сигнал за пожар в бившия стопански двор на машинно-тракторната станция в землището на с. Гъмзово е постъпил вчера следобед. Пристигналите на мястото три екипа на Противопожарната служба във Видин потушили пламъците. Огънят унищожил голямо количество немонтирани соларни панели. Спасени са сграда и лек автомобил. Оперативна група е извършила оглед на..

публикувано на 02.05.24 в 09:54
Снимката е илюстративна

Отвлякоха 19-годишно момиче в Козлодуй

За случай на отвличане съобщиха от полицията. В Районното управление в Козлодуй се явила  жителка на същия град, която заявила, че 19-годишната й дъщеря  е отвлечена. Полицейското разследване установило, че деянието  е извършено от 31-годишен мъж от Козлодуй, който пред заведение в града, нанесъл побой на момичето, качил го в лек автомобил и потеглил..

публикувано на 02.05.24 в 09:49

Враца се включва в кампания за скрининг на рак

Община Враца се включва в първата по рода си национална скринингова кампания за рак на дебелото черво . В рамките на инициативата в населените места ще бъдат раздадени над 2 000 контейнера за фекални проби, като е създадена организация с кметовете на селата и здравните медиатори.  За територията на града желаещите да се тестват могат да посетят аптека..

публикувано на 02.05.24 в 07:25

Велики четвъртък е!

На днешния ден Българската православна църква отбелязва Велики четвъртък . Това е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден са се случили четири събития от Христовите страсти, според Евангелието. На Велики четвъртък ние възпоменаваме умиването на нозете на Светите апостоли от Господ Исус Христос, тайната вечеря и установяването от Господ..

публикувано на 02.05.24 в 07:15