Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Цветкова сбъдва мечтата си да бъде актриса

Актрисата Десислава Цветкова продължава да мечтае. Много, много!

8
Снимка: радио Видин

В "Калейдоскоп" тази събота ни гостува млада актриса от Видин Десислава Цветкова. Тя е част от младото попълнение на актьорския състав на видинския Драматичен театър. Един успешен млад човек, който успява да реализира мечтата си, да стане актриса и да работи като такава. 
Вече е разбрала, че се чувства добре, когато има мечти, които се стреми да реализира. А след като ги реализира, следват други и така постоянно е в движение и се стреми да покорява върховете. Тя е зодия Телец, земна и спокойна зодия, но същевременно и много упорита. 

Баща ѝ е Валери Цветков, известен треньор по лека атлетика. Негова е инициативата да включи от рано двете си дъщери в спорта, в леката атлетика. А спортът учи момичетата на самодисциплина, точност и развива физиката им. Специално за Деси спортът повлиява по-късно при ученето на пантомима, която е изключителна работа с тялото и усещането за тялото. Тя тренира също и волейбол, плуване и това ѝ помага малко да порасне на височина, тъй като е доста нисичка. 

Деси е родена във Видин през 1997 година. Има прекрасни светли спомени, свързани с детските си години, за реката, за плажа, за свободата и игрите навън. Когато е на 10 години заминава за София със семейството си. Там продължава да учи в кварталното училище. Гимназиалните си години учи в Спортно училище "Ген. Владимир Стойчев" в София. 
 
Записва се в школа по актьорско майсторство "Монтфис", където изучава  актьорство за драматичен театър, сценична реч  и сценично движение. На втората година след завършване на средното си образование, кандидатства в НАТФИЗ, специалност "Пантомима". Приета е в класа на проф. Александър  Илиев, от когото се учи и на когото се възхищава. Студентските ѝ години са изпълнени с много работа, учене, репетиции и много умора. Деси си спомня, че следването ѝ е било  изключително  натоварено и почти без почивни дни, но затова пък много зареждащо и удовлетворяващо. Проф. Александър Илиев ги научава на много умения, включва ги в дипломните спектакли на няколко завършващи класа.  Това дава на Деси и нейните колеги много опит и знания за изграждането на образите и за тяхната увереност и самочувствие на сцената. А всяка неделя класът на проф. Александър Илиев има учебно представление, за което студентите се готвят усилено. 
След като получава дипломата си за висше образование специалност "Пантомима",  Деси започва работа в детски център като аниматор. Работата е интересна и съчетава актьорство и  педагогически умения. 



В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" се дипломира със спектаклите "Дон Жуан" и "Реката на залеза", но взема участие и в два дипломни спектакъла на колеги от други класове. Това са: "Българска мистерия"  и "Лодкарят".

Дебютната ѝ роля на сцената на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" Видин е  на тенекиения човек в пиесата "Дороти и вълшебният свят на Оз". 



Като активен млад човек Деси е създава нови неща. През 2023 г. създава своя детска актьорска школа - "DesArt", в която работи с млади хора, които се интересуват от актьорската професия и имат желание да  научат на нови неща. 



Деси обича свободата, затова се завръща  във Видин,  град със спокойно ежедневие, с доста забавено темпо на живота и  предлагащ прекрасни възможности за работа, реализация, отглеждане на деца.  

АКТЬОРСТВОТО - РЕАЛИЗИРАНА МЕЧТА
"Сега имам нова мечта. Една мечта за мен става цел, когато знаеш как да я постигнеш и вече си направил първите стъпки за това да я постигнеш... Актьорската професия си беше една мечта за мен и която се сбъдна... Дипломната ни работа е върху две представления, едното е на малка сцена,  едното е на голяма сцена... Моят клас участваше в 3 дипломни представления, и вече бяхме натрупали опит. "



ДЕБЮТНАТА РОЛЯ ВЪВ ВИДИН
"Играя ролята на готината Ламаринка, аз съм Тенекиеният човек, за мен и за Ана Дамянова са направени женски образи, тя е Сламенка , а аз съм Ламаринка. Харесвам си образа, това ми е дебютният образ: "Но някога аз имах мозък и сърце, тъй че като съм имала и двете, предпочитам да имам сърце. Знаеш ли колко е хубаво да обичаш?" 

МЕЧТИТЕ 
"Аз искам да пътувам, да пътувам, да пътувам! Когато срещна човека, който да е до мен, бих искала да обича да пътува и да пътуваме във всяко свободно време, и много пътуване... Искам пътуване с приключения, да се кача в една кола, на автостоп с компания, искам да си купя такава карта за пътуване, където се изтриват местата, където съм била, и когато започна да пътувам и да си отбелязвам да имам карти за България, Европа и за света. Знам, че пътуването много ще ми даде, а и когато си на самото място, много по-лесно ще запомня и науча за историческите места и събития..."
Повече - в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56