Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. 


Комисията по бюджет и финанси в Общинския съвет в Монтана предлага Общината да създаде публично-частно партньорство с аптека, която да работи с удължено работно време до полунощ. Членовете на бюджетната комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ДПС предлагат също Общината да предвиди в бюджета си 3000 лева месечно за обезпечаване на допълнителното работно време от 1 юни до края на годината. Да се уточнят условия за публично-частното партньорство и да бъде отправена покана към фармацевтичните фирми за участие.


Министерство на образованието и науката ще предложи 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков. Решението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Много кметове на общини вече обявиха деня за неучебен. 


Със заповед от 18 април 2024 г. кметът на община Мездра Иван Аспарухов обяви 2 май 2024 г. (четвъртък) за неучебен ден за училищата на територията на община Мездра.


Крайни потребители на електрическа енергия, сред които детски градини, ясли, училища, читалища, храмове, спортни школи и други, изброени в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, ще бъдат компенсирани за енергийните си разходи за периода 1 януари 2024 г. - 30 юни 2024 г. Това предвижда специално разработената за това програма, приета от Министерския съвет на днешното му заседание.  В момента тези клиенти купуват електрическата енергия по борсови цени. Компенсацията ще се изчислява като разлика между средната цена на базов товар на пазар „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса за съответния месец и регулираната цена, утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране за текущия ценови период


Завърши ремонтът на една от най-разбитите врачански улици - ул. "Кръстьо Бързаков", съобщиха от общинската управа. От общината напомниха, че е напълно обновена и най-голямата улица в квартал "Младост".


Централната избирателна комисия ще започне да приема от 25 април документи за регистрация на български неправителствени организации (НПО), желаещи да участват с наблюдатели в изборите за българските евродепутати и за народни представители. Крайният срок е до 12.00 часа на 8-и юни, уточняват от ЦИК. 


Хората от общините Хайредин и Борован във Врачанско най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. 


Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана. В него са представени традиционните за региона гозби.


Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин. Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria).


Дебютните си поетични книги представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин. Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата".


Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин. За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия.


Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда.


Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция, съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и осигурителни права и свързаните с тях задължения, с което да се гарантират в по-голяма степен справедливи условия на труд и да се предотвратят ситуации на трудова експлоатация.


Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва празнични събития за деца и възрастни. Културни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден.

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 май 2024 година

Работилница за  боядисване на яйца  за Великден организираха в музей  "Кръстата казарма" във Видин . Деца се запознаха с традициите и научиха повече за техниките за украсяване, които са използвани в миналото.  Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана.  Това е..

публикувано на 02.05.24 в 17:55

Великденска работилница организираха в етнографския музей във Видин (СНИМКИ)

Работилница за боядисване на яйца за Великден организираха в музей "Кръстата казарма" във Видин . Деца се запознаха с традициите и научиха повече за техниките за украсяване, които са използвани в миналото. Етнографът д-р Сашка Бизеранова разказа как това се е правило с разтопен восък: "Восъкът се разтопява и потича тук по тази тръбичка...

публикувано на 02.05.24 в 14:58

Три коли и мотоциклет са отнети в полза на държавата по дела на Районна прокуратура – Видин

През изминалата седмица Районна прокуратура – Видин е приключила три дела за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха от държавното обвинение. На 9 април обвиняемият П.Л. управлявал лек автомобил в района на пътен възел „Видахим“ в посока от Видин към Дунавци. Превозното средство било спряно за..

публикувано на 02.05.24 в 14:16

На Велики четвъртък в Монтана багриха яйца и дариха козунаци

Козунаци и други сладкарски изделия в духа на предстоящите Великденски празници получиха възрастни хора от различни съсловни организации и съюзи в Монтана. Кметът Златко Живков лично раздаде повечето от 500-те козунака с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство. Празник за най-малките деца с работилница за боядисване на яйца организираха..

публикувано на 02.05.24 в 13:23

Модернизират спирки във Враца

35 спирки във Враца ще бъдат модернизирани, това стана ясно по време на априлското заседание на общинския съвет. Ще бъдат поставени 15 динамични и 150 статични табла за информиране на пътниците. По време на сесията собствеността на спирките беше прехвърлена за безвъзмездно ползване на общинското дружество „Тролейбусен транспорт". Спирките бяха цялостно..

публикувано на 02.05.24 в 13:06

Възстановиха щети от наводнения в Монтанско

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана. Това е най-голямата инвестиция за превенция срещу бедствия в Монтанско тази година. От началото на февруари досега екипите на „Черноморски водолазен център" са работили по 3-километровия канал. Почистено е основно коритото и зоните..

публикувано на 02.05.24 в 11:10

Разследват случай на бракониерство в Монтанско

Служители на Районното управление в Монтана изясняват случай на незаконен лов на едър дивеч. В района СБА в гр. Монтана бил спрян за проверка лек автомобил „Пежо 307" с монтанска регистрация, управляван от 49-годишния му собственик от областния град. В багажника на автомобила униформените служители открили мъртъв сръндак, с тегло около 25 кг, и на възраст..

публикувано на 02.05.24 в 10:53