Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца и Крайова ще правят съвместни европроекти

Снимка: Община Враца

Кметът на Враца Калин Каменов обсъди възможностите за реализиране на съвместни проекти с румънския град Крайова. На срещата с румънския си колега Лия-Олгуца Василеску, врачанският градоначалник представи проекти, насочени към възстановяването на оранжериите във Враца и създаването на иновативен туристически продукт. 
Първото предложение е за възстановяване на оранжерийния комплекс в БКС и превръщането му в ботаническа градина с обучителен център. Втората разработена  концепция е за създаване на туристическа атракция – аудио-визуален спектакъл, пресъздаващ различни триизмерни ефекти в града. Кметът на Крайова - Лия Василеску заяви, че разработват проекти за създаване на ботаническа градина и изграждане на нова спортна зала. Предстои да бъдат посетени инфраструктурни обекти в румънския град и да се обсъдят съвместни инициативи между двете общини. В работното посещение участват и заместник-кметовете Александър Владимиров и Цветан Стойчков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валяк се блъсна в ограда в Монтана

Водач на валяк е пострадал при катастрофа във Вършец, съобщават от полицията в Монтана. Инцидентът е станал вчера (14.05.2024 г.) около 09:20 ч. на ул. "Серафим Георгиев".   39-годишният водач от  Монтана е загубил управление над машината,  вследствие на възникнала по време на движение техническа неизправност.  Пътностроителна машина - гумено-бандажен..

публикувано на 15.05.24 в 11:00

До 30 юни ЕТ фирмите подават данъчни декларации пред НАП

Почти 1000 дружества и еднолични търговци от област Видин вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. Почти 250 са подадените до момента годишни данъчни декларации от едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, съобщиха от..

публикувано на 15.05.24 в 09:25
ученици от СУ

Ученици от Мездра посетиха Берлин

Десет ученици от СУ "Иван Вазов“-Мездра, с ръководители Владислава Димитрова и Данаил Димитров бяха в Берлин по програма за ученически междукултурен обмен.  Българските ученици влязоха в партньорство с ученици от берлинското училище Tesla- Schule.  В  рамките на 8 дни младежите работиха заедно по различни дейности.  На специална стена  в Мауерпарк..

публикувано на 15.05.24 в 09:00
Панорама на образованието 2024

Снимката на 14 май 2024 година

" Панорама на средното образование ", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин.  На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  България няма..

публикувано на 14.05.24 в 18:00

12-токласниците от Монтана избират матурата по английски

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва...

публикувано на 14.05.24 в 16:29

Мъж отвлече 19-годишно момиче във врачанско село

34 -годишен жител на Търнак е привлечен като обвиняем за отвличане, причиняване на средна телесна повреда и противозаконно лишаване от свобода на млада жена в Бяла Слатина, съобщават от прокуратурата.  Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.  Действията по разследване на образуваното досъдебно производство се водят под..

публикувано на 14.05.24 в 15:56
Победителите в в областното състезание на Младежките противопожарни отряди- „Млад огнеборец”

Учениците от СУ "Петко Рачов Славейков" с първо място в състезанието "Млад огнеборец"

Отборът на средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин спечели първо място в областното състезание на Младежките противопожарни отряди- „Млад огнеборец”.   Надпреварата се проведе на стадион "Георги Бенковски". В нея взеха участие 8 отбора от общините Видин, Кула и Белоградчик.  Директорът на Пожарната във Видин комисар Стилиян Пешев..

публикувано на 14.05.24 в 15:07