Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 април 2024 година

Снимка: Община Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов. 

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова. Допълни, че дори ваксината да не предпази на сто процента, не настъпват усложнения и се наблюдава леко протичане на заболяването.

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болницаОт съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Районна прокуратура-Видин също се е самосезирала по случая. 


Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за  реализирането на ключовия проект. 


По проект за енергийна ефективност е обновена сградата на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин. Финансирането е по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Над 2 856 000 лв.  е безвъзмездната финансова помощ. Въвеждането на енергоспестяващи мерки ще намали топлинните загуби по външните ограждащи конструкции. Изградени са фотоволтаична инсталация за покриване на собствените нужди и термопомпено отопление.  Училището е първото в Северозападна България с енергиен клас А и близко до нулевото потребление на енергия.


Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. 


Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”. Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване, съобщават от местната управа. 

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. Съветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. 

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на Радио Видин хората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни. 

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.  Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol). 

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. 

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката". Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. 

Работилница за изработване на 3D великденска украса започна в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни".

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. В програмата освен произведения на Рахманинов, ще звучат арии от Пучини, Верди и Маскани. 

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара. Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г. 

Маратон на четенето се проведе в библиотеката на Средно училище "Св. Климент Охридски" в с. Зверино по повод Световния ден на книгата и авторското право. Учениците от първи и трети клас показаха как увлекателно се четат приказки и басни и коментираха какви са поуките в тях. Рисуваха своите любим приказни герои и книги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското село Антимово е домакин на международен фолклорен фестивал

В село Антимово, община Видин, днес започна 14-ото издание на кулинарния и фолклорен фестивал "Гергьовден". В първия ден на фестивала се представят 12 кулинарни и 18 фолклорни състава.  В кулинария конкурс се включи и кметът на Калафат Дорел Митулецу, който приготви гулаш и рибена чорба. Жури в състав Ангел Ангелов, Цветан Дочев и Мария Иванова..

публикувано на 04.05.24 в 14:10

Наредба насърчава инвестициите в община Лом

Общинският съвет в Лом прие на свое редовно заседание Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в общината и издаване на сертификат клас „В”. С приемането на наредбата се очаква да се насърчат производства и услуги с висока добавена стойност и да се повиши регионалната икономическа активност, което е предпоставка за откриването на нови..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Дариха храни за Великден на социално слаби от Враца и Монтана

Сдружението "Благотворни приятели" от Враца и Монтана реализира поредна си дарителска акция. В навечерието на Великден бяха зарадвани десет социално слаби семейства от пет населени места в общината и град Враца, както и 35 възрастни хора от дома за стари хора в село Горна Вереница, община Монтана. Пакетите за семействата във врачанско съдържат..

публикувано на 04.05.24 в 13:08

Изгоря къща от незагасена цигара

Хвърлена незагасена цигара на килим на пода на стая, от пиян мъж, доведе до пожар в къща в село Игнатово. Въпреки намесата на огнеборци от Лом къщата е изгоряла напълно. Сигналът за пожар в къща във вълчедръмското село Игнатово е подаден на телефон 112 малко преди 22 часа на 2 май. Веднага на място пристигнал екип с пожарникари от Лом, които..

публикувано на 04.05.24 в 12:15

Великденски пакети получиха възрастни хора от община Бойница

70 възрастни хора с ниски доходи бяха подпомогнати за Великден в община Бойница. Преди Възкресение Христово общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов и доброволци от сдружение "Северозапазване" занесоха дарението. "В навечерието на Великден като част от нашата кауза за обръщане на внимание на хората с ниски доходи и..

публикувано на 04.05.24 в 11:51

Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца за празниците

Във Враца осигуряват допълнителни курсове на градския транспорт по време на Великденските празници, съобщиха от местната управа. Идеята на местната власт е да даде възможност на повече хора да отдадат почит на своите близки, които вече не са сред тях.  Във връзка с множество запитвания към "Тролейбусен транспорт", Община Враца уведомява жителите и..

публикувано на 04.05.24 в 09:20
Румен Христов

Румен Христов е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Монтана

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен избирателен..

публикувано на 04.05.24 в 08:27