Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Снимка: ДГС Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева.

Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата, храстите и цветята. Всички задружно се включиха в направата на гнездо, което е символ на дома на хора, птици и животни. След това децата направиха своите медальони и собственоръчно нарисуваха цветенца, дръвчета и написаха имената си. С интерес се потопиха в живота на дивата природа, горските животни и птици, като изиграха забавно-образователните игри „Стоножка“, „Тайни торбички“, „Горски съкровища“, „Кое е моето животно? “ и др., обясниха от ДГС Белоградчик.

Лесничеят инж. Валентина Цветкова разказа на децата вълнуваща приказка за планетата Земя, която много впечатли малките природозащитници. Разказа им за опасното замърсяване на околната среда, за отпадъците, които изхвърляме в природата и колко много години са необходими за тяхното разграждане.

В края на урока децата направиха картички с природни материали, които успяха сами да съберат от парка – цветя, листа, мъх, шишарки, кестени и др.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Беседа за изначалното родово познание ще се проведе във Видин

Беседа за изначалното родово познание и пазенето на традициите с лектор Росица Гергова ще се проведе във Видин, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм", разказва  родовият  терапевт Росица Гергова, която се определя и като родолог, пазител на българщината и обучител:   " Идвам във Видин за трети път и моето посещение е..

публикувано на 05.05.24 в 12:00

Козунак и фолклорен концерт във Враца за Великден

За поредна година Възкресение Христово във Враца ще бъде посрещнато със 100-метров козунак и богата програма. От организатора на проявата - Община Враца, поканиха жителите и гостите на града на централния площад "Христо Ботев" в неделя /5 май/. Честването ще започне от 11:30 часа, а кулминация в празничния ден е концертът на фолклорната певица –..

публикувано на 05.05.24 в 08:10

Стотици посрещнаха Христовото възкресение във Видин

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово.  В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение.  В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

публикувано на 05.05.24 в 07:38

Враца посрещна Възкресение Христово

Празничните великденски служби събраха стотици вярващи в храмовете във Враца.  Озарена от пламъка на хиляди свещи тържествената пасхална служба в нощта на Великден в  митрополитския храм  "св. Николай"  започна с огласяването на евангелския разказ за жените мироносици, които първи отишли при гроба Господен, и се удостоили да чуят от ангела..

публикувано на 05.05.24 в 07:17

Честито Възкресение Христово!

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха) Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение – човека, когото Той..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Видинското село Антимово е домакин на международен фолклорен фестивал

В село Антимово, община Видин, днес започна 14-ото издание на кулинарния и фолклорен фестивал "Гергьовден". В първия ден на фестивала се представят 12 кулинарни и 18 фолклорни състава.  В кулинария конкурс се включи и кметът на Калафат Дорел Митулецу, който приготви гулаш и рибена чорба. Жури в състав Ангел Ангелов, Цветан Дочев и Мария Иванова..

публикувано на 04.05.24 в 14:10

Наредба насърчава инвестициите в община Лом

Общинският съвет в Лом прие на свое редовно заседание Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в общината и издаване на сертификат клас „В”. С приемането на наредбата се очаква да се насърчат производства и услуги с висока добавена стойност и да се повиши регионалната икономическа активност, което е предпоставка за откриването на нови..

публикувано на 04.05.24 в 13:30