Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец" и филиал Вида. Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета.


Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души.


400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева.


Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института. От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България. 


Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца. 15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни. В област Враца вече има един потвърден случай на коклюш, а 4 други проби със съмнение за заразата се изследват. Освен дихателните заболявания, за периода има голям брой заболели и от варицела. Само за седмица са регистрирани нови 24 случая. 


Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюшМъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. До сега в областта имаше един случай на коклюш на 6 годишно момченце от Монтана, припомниха от РЗИ.


Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците, това стана ясно днес  на проведеното заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания в областната администрация. От областната дирекция по безопасност на храните увериха, че разполагат с нужните дезинфекционни материали за обработка на Гранично-контролно пропускателните пунктове, готовност  и ресурс да реагират в извънредни ситуации.


Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите. 


Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори. Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. 

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години. Седем са изпълнените енергоспестяващи мерки, с които се намаляват топлинните загуби на сградата посредством съвременни дейности по външните конструкции.

Ясни са избирателните секции за изборите на 9 юни в Бойница. Във всички 5 избирателни секции в община Бойница за провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители в 50-то Народно събрание на 9 юни 2024 година ще се гласува с хартиена бюлетина. Номерата и адресите са публикувани на интернет страницата на Община Бойница. 


От 6 до 12 май временно ще бъде спряно платеното паркиране в централната градска част на Мездра. Причината е провеждането на предстоящите 50-ти юбилейни Празници на културата „Мездра-май“. Свободното влизане и престой в зоната за платено паркиране, която обхваща участъка от ул. „Христо Ботев“ от двете страни на Алеята на кестените, ще бъде в сила от 6:00 часа на 6 май 2024 г. (понеделник) до 12 май 2024 г. (неделя), включително.


За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килимТазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април, а събитията в рамките на фестивалната програма  ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града.


Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част. Теоретичната част се проведе в конферентния център на Областна администрация - Видин, а след това на алеята срещу Областната администрация стартира и практическата част- преминаване през различни препятствия за време и точки. Всеки от седемте отбора включваше четирима души. 



След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма. Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена.



По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май ще се проведе 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

публикувано на 08.05.24 в 13:00

Врачанин отглежда 20 магарета, иска да опази вида

Днешният  Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец" . Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

Почина видинският актьор Петко Петков

Актьорът и дългогодишен директор на видинския драматичен театър Петко Петков е починал тази нощ, съобщиха от културната институция. Петко Петков е роден на 16 декември 1941 г. в с. Раковица, където завършва основното си образование. Средното си образование започва в гр. Кула, но завършва във Видинската гимназия „Димитър Благоев“. Още като ученик се..

публикувано на 08.05.24 в 10:59

Ванина Вецина води листата на "ПП – ДБ" в Монтана

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" подаде документи за регистрация в Районната избирателна комисия в Монтана . Водач на листата е досегашният народен представител Ванина Вецина (на снимката - в средата):   "Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" е единствената алтернатива за промяна към..

публикувано на 08.05.24 в 09:59

В Мездра започва детски фестивал за песни и танци

За трета поредна година на 8 и 9 май 2024 г. в гр. Мездра ще се проведе Детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“ , съобщават от общинската управа. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата „Мездра-май“, са Община Мездра и НЧ „Просвета 1925“ -..

публикувано на 08.05.24 в 09:00

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми на площ от над 35 800 кв.м. от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора.  Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО . Работното време е от 09:00 до..

публикувано на 08.05.24 в 09:00

Снимката на 7 май 2024 година

Възрастен мъж и дете са потвърдени с  коклюш  в област Монтана.  От началото на годината в област Монтана случите на коклюш са общо четири. Деца на 6 и 11 години, мъж на 28 и дядо на 70-годишна възраст. Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин.   Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в..

публикувано на 07.05.24 в 18:00