Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

| Интервю
Снимка: личен архив



В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие. 
Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура имате. Някои от общите типове са: пясъчен часовник, круша, ябълка, правоъгълник или обратен триъгълник. Когато определите своя тип, ще ви бъде по-лесно да изберете дрехи, които ви подхождат най-добре.
Обличайте дрехи, които подчертават и украсяват вашите силни страни. Ако имате неравномерни пропорции, изберете дрехи, които ще балансират вашата фигура, а не такива, които ще подчертават недостатъците ви.
Дизайнерите разработват своите колекции по предварително определени стандарти. И понеже не всички се вписват в тях, остава дрехите да се подбират така, че максимално да подчертават красивите черти и да прикриват тези, които ви притесняват. И разбира се този процес започва с първата стъпка, обяснява имиджовия консултант Румяна Димитрова:

"Това, което трябва да направим е да си дадем време, да застанем пред огледалото по бельо и да видим какви са нашите форми, какви са нашите размери. Дали нашите рамене са по-широки или по-тесни от нашия ханш. Дали са също така съразмерни ханша и раменете. Когато видим това ние можем да определим съответно нашата фигура каква е. Ако раменете и ханша са близки един до друг, като широчина и имаме ясно изразена талия - тя е нашият акцент, който е добре да наблюдаваме и да го подчертаваме. Ако имаме ясно изразена талия, тогава ние сме "пясъчен часовник". Ако раменете ни са по-тесни и ханша ни е по-широк, тогава нашата форма е "круша". Ако раменете ни са по-широки, а ханша ни е по-слаб, тогава тялото ни е "обърнат триъгълник" - имаме малко  по-мъжка фигура. И ако няма ясно изразена разлика между раменете, талията и ханша, тогава ние сме "правоъгълник".  

Сигурно сега всеки един от вас, вече мисли за това каква фигура има. Например за онези от вас, които не обичат размера на ханша си, в такъв случай трябва да избягват дрехи с големи джобове или детайли в тази област. Ако пък имате широки рамене и по-тесен ханш, можете да изберете дрехи с обем в областта на ханша, за да създадете по-балансиран вид. 

"Трябва да издължаваме краката. Просто една дама, която има дълги крака, може да сложи панталон с висока талия, но примерно да бъде с ниски обувки и съответно да сложи ниска талия и да сложи високи обувки."
  
Дойде ред и на триковете, които можем да приложим, с цел да прикрием дефектите и да ги превърнем в ефекти. Има вариант да изглеждаме добре в дрехите, които сме облекли, според петте вида фигури.

"Ще започна с любимата ми "круша", защото много дами, които имат форма на тялото "круша" се притесняват, че имат широк ханш. Но това изпраща сигнал, че те са готови да бъдат майки и че могат да износят дете. И затова мили дами, които сте форма "круша", не се притеснявайте от нея, вие сте благословени. Това което може да направите е да носите хоризонтално райе, което да е в горната част, съответно да подчертавате вашата талия с някое тънко коланче. В долната част на вашето тяло може да използвате вертикалните линии... Минавам към следващия - най-сексапилната форма на тялото и към която всички се стремим - "пясъчен часовник". Там всичко трябва да бъде хармонично. Това което е добре е да запазим овалната линия на деколтето. Като цяло тя е пропорционална и тя изглежда красиво и съответно тя няма недостатъци, които трябва да се прикриват. Тя може да си играе с абсолютно всички дрехи, така както на нея ѝ харесва."

Фигурата тип "правоъгълник", няма ясно изразена талия и жената, която притежава тези форми, има за основна задача да създава илюзия, че има такава. 

"Това може да се получи с панталон, който е с висока талия. Може да се получи с "А" силует пола, рокля. Една идея по-свободна в ханша, да създаде илюзия, че има талия, а в горната част е добре да бъде изчистена - блузата, топа да бъде изчистен, да няма буфани, да няма панделки, защото това оптически създава обем, а тя няма нужда от това, въпреки че е характерно за "правоъгълника" малкия бюст, просто това оптически отежнява силуета." 

И като край можем да се присъединим към думите на нашият моден консултант и да ви кажем: Обичайте тялото си и подчертавайте това, което ви харесва в него! Не се срамувайте от фигурата си и ако искате да промените нещо в нея, просто изберете подходящите силуети дрехи. Съобразете тези съвети със своите лични предпочитания и усет и открийте облекло, което най-добре подчертава вашата уникална фигура.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30