Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека творим живот в силата на Възкресението

Снимка: www.bogonosci.bg

Втората неделя след Пасха - Томина, е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома.

"Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27)

Христос Воскресе!

Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани в Сионската горница и те като го видели се зарадвали. (Иоан 20:19-20). Св. ап. Тома, наричан Близнак, не бил с другите апостоли, когато дохождал Възкръсналият Христос. (Иоан 20:24) После те му казали: “Видяхме Господа”. Тома им рекъл: "Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам." (Иоан 20:25) След осем дни Възкръсналият Христос пак се явил на учениците си в същата горница. Сега и Тома бил там. Господ му казал : "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай си ръката и тури в ребрата ми и не бъди невярващ, а вярващ." (Иоан 20:27) Тома възкликнал: "Господ Мой и Бог Мой." (Иоан 20:28) Св. ап. Тома изразява своята вяра в Христа вече не само като в свой Господ, но и като свой Бог. Възкръсналият му рекъл: "Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели и са повярвали." (Иоан 20:29) Това второ явяване на Възкръсналия Спасител пред учениците си в присъствието на св. ап. Тома възпоменаваме в днешния неделен ден, наречен Томина неделя. Нашата религиозна вяра, нашата вяра в Бога, в онова, което Бог ни е открил и направил за нас, трябва да бъде пълна, твърда, непоколебима, силна, жива и действена. Да се изявява в живота, но тя трябва да бъде и разумна, а не сляпа и съградена на пясък , а изградена на камък. (Матей 7:24-27) В това именно ни убеждава случаят със св. ап. Тома.


Религиозната вяра на всеки човек е подложена на изпит, изложена е на изкушенията и колебанията, но тя в края на краищата трябва да стане изпитана вяра. Св. ап. Тома, както и другите апостоли е оставил всичко и е тръгнал след Богочовека. Нали и той е бил Негов спътник! Да, но той единствен не бил в помещението, където всички апостоли били събрани, когато Иисус им се явил. Нека се поучим от този пример. Колко рисковано е за вярващия християнин да отсъства от неделното и празнично богослужение, да не бъде в храма, в събранието на Божията Църква. Да внимаваме и да се стараем да подражаваме на първите християни. Те са постоянствали в учението на апостолите. Всички вярващи били заедно и единодушно престоявали в храма, хранели се заедно и хвалели Бога. (Деан. 2:42-47) Празнувайки неделята на св. ап. Тома, нека урокът от неговото отсъствие от Сионската горница да се запечата дълбоко в съзнанието ни и всякога, когато чуем църковната камбана за служба, да посещаваме службите в Божия храм, за да постигнем вечния живот в небесното царство. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" на Томина неделя ще задам семпъл и дълбоко личен въпрос: "Християнин ли съм?". Историята на Тома ще ни вдъхнови да потърсим правилния отговор. Както ще разберете, Тома бил човек, който не вярвал в абсолютно всички думи на Христос. Днес има "християни", които правят същото. Но това възможно ли е? Възможно ли е да бъдем християни, без да вярваме на всички Христови думи?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54
Драматично-куклен театър - Враца

Театрален фестивал отново превръща Враца в културна столица на България

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това..

публикувано на 05.06.24 в 15:00

Подновяват се археологическите проучвания край село Майор Узуново

След 6-годишно прекъсване археолозите се завръщат в селището от ранния неолит край видинското село Майор Узуново . Обектът е сходен на този край врачанското село Оходен, който се проучва от повече от 20 години от Регионалния исторически музей във Враца. Тази година проучването ще се проведе паралелно в двете селища, каза директорът на музея Георги..

публикувано на 05.06.24 в 14:00

Момиче от Враца получи награда "Студент на годината"

Ани Павлова е млада дама от Враца , която наскоро беше удостоена с наградата "Студент на годината" в категория "Правни науки" за 2024 г. към Софийския университет. От дете обича да съчетава ученическите си успехи с извънкласни дейности и това не се променя и до днес. Тя се отличава с отлични академични резултати и активно участие в научни..

публикувано на 05.06.24 в 13:00