Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 май 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове. Няма пострадали хора. 

В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло във Видин- 52 литра на квадратен метър, в Ново село - 42 литра и в Лом - 25 литра на квадратен метър. 

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в лаборатории в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните мерки на болния и контактните му. Ако случаят е в детска градина или училище, се засилват дезинфекцията и проветряването, провежда се ежедневен филтър на децата за симптоми. Вече е възможно по-ранното имунизиране на бебета срещу инфекцията. От днес е организирана и имунизация за бременни жени, желаещи да се ваксинират. 

Момче на 10 години от Монтана е болно от коклюш. Днес ще стане ясно дали неговият брат – близнак, който има симптоми на заболяването, също е положителен. Съучениците им са поставени под карантина.

Имунизационен кабинет, в който бременните жени могат да се ваксинират безплатно срещу коклюш, функционира от днес в Регионалната здравна инспекция във Видин.

От Регионалната здравна инспекция във Враца организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица.

От днес до 10 юни в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия за сигнали за нарушения или евентуални престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите мерки за ефективно противодействие на престъпления против политическите права на гражданите, съобщават от вътрешното министерство.

Горящ тир затвори международен път Е-79 край Монтана. Тежкотоварната машина е катастрофирала на входа на село Долна Вереница.

Със символична първа копка бе поставено началото на строителството на парк в ж.к. „Сениче“ във Враца.

Ученици от Видин и Крайова, Румъния, участваха в събитие на тема "Младежите в демократичния живот" в крайдунавския град. 

Денят на Европа, 9 май, се отбелязва в Средно училище "Свети Климент Охридски" в мездренското село Зверино като ден на ученическото самоуправление.

Готова е програмата за Ботеви дни 2024 - над 60 събития, концерти на открито, десетки изложби, конкурси и инициативи.

Седмокласничката Кристиана Тодорова от ОУ “Васил Кънчов” във врачанското село Моравица бе отличена с награда от XV Областен фотоконкурс - изложба на детски фотографии “Птиците около нас”.

Повече от 500 подрастващи танцьори и певци от България и Гърция взеха участие в Третия международен детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“.

Ученически конкурс за есе на тема „Берковица моя съдба“ обявиха Община Берковица и Музейният комплекс в града. Есетата ще се приемат до 20 май. Конкурсът е посветен на петата годишнина от откриването на културен център „Йордан Радичков“ в града и в памет на първия му уредник Валентин Пешков.
По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24

Театърът във Враца с нов уебсайт и онлайн система за закупуване на билети

Драматично-куклен театър – Враца вече разполага с нов функционален уебсайт-  www.dktvratsa.com , и интегрирана онлайн система за закупуване на билети. Основните предимства на новия сайт включват модерен дизайн, подробна информация за нашия репертоар, програма, събития, новини, фестивал, както и възможност да се запознаете с творческия и..

публикувано на 20.05.24 в 13:37

Summer Vibes Festival за пети път във Видин

За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival. Той ще се проведе на 1 и 2 юни край емблематичната крепост „Баба Вида“, съобщават от Община Видин. Основната мисия на фестивала е да откъсне децата от интернет пространството, за да им покаже един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито..

публикувано на 20.05.24 в 12:08

Във Вършец задържаха мъж, наранил с нож свой познат

Жител на кв. „Изток" в гр. Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда на свой съкварталец, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  В ранните сутрешни часове на неделния ден в къща в кв. „Изток" в курортния град възникнал скандал между двама местни жители, на 49 г. и 27 г. По-възрастният мъж причинил с нож порезна рана в областта на гърба на по-младия...

публикувано на 20.05.24 в 11:48

С успехи посреща 24 май берковското читалище

В навечерието на 2 май читалище "Иван Вазов" в Берковица може да се похвали с много успехи. Зад всички тях стои неуморен труд и отдаденост. Малките певици с вокален педагог Лариса Симова спечелиха 4 златни, 3 сребърни и два бронзови медала в националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада", в същия конкурс детски танцов състав "Малинарче"..

публикувано на 20.05.24 в 09:10

Готова е програмата за празника на село Моравица

Готова е програмата за 25.05.2024г. /събота/, когато мездренското село Моравица ще отбележи традиционния си празник.  В 12:00 ч. е освещаването  на празничния курбан, след което започват изпълнения на съставите от селото. В  13:00 ч. ще се изявят съставите на ДГ "Роза", филиал с. Моравица,  ОУ "Васил Кънчов", ДТС "Моравешки звънчета", ФГ "Славей",..

публикувано на 20.05.24 в 08:30