Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 май 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Ученици от начален етап на образование в Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин участваха в пролетен карнавал. Инициативата е по случай патронния празник на учебното заведение и 142 години от създаването му. 


От полунощ официално започна предизборната кампания за предстоящите на 9 юни избори за членове на Европейския парламент и за народни представители. Тя ще продължи до 7 юни.


Обстановката след проливните дъждове във Видинска област е спокойна, няма населени места без водоподаване и електричество. Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян. 


Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна. Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) приключи своята проверка по самосезиране от излъчен телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за 104-годишна жена, връзвана за крайниците, докато е била на лечение в МБАЛ „Света Петка” АД, гр. Видин. В репортажа са изразени съмнения от близките на жената за регулярно предоставяне на необходимите ѝ медикаменти по време на нейния престой в болницата.

Започна ремонт на третокласен републикански път на територията на община Вършец, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Дейностите включват аварийно изкърпване на 7 км от трасето. За повишаване безопасността на движение ще се извърши ръчно изкърпване на най-компрометираните участъци в област Монтана. Работата ще се осъществява в следващите дни в зависимост от метеорологичните условия. Крайният срок за завършване на аварийните дейности е 5 юни. В момента аварийно се изкърпват и най-компрометираните участъци по 6-километровия участък от третокласния път в област Враца. Отсечката е предложена за включване в проекта на инвестиционната програмата на Агенция „Пътна инфраструктура" за периода 2024-2026 г. През 2025 г. е предвидено възлагането на обществена поръчка за изготвяне на технически проект за основен ремонт на пътя. Повече от 30 години на трасето не е правена рехабилитация. 

Тази събота (11 май) Враца отново ще посрещне десетки производители от цялата страна, съобщиха от местната управа.Превърналият се в традиция за града Фермерски пазар ще събере на едно място близо 30 производители, занаятчии и търговци, които ще представят своята екологично чиста продукция.


Управляващият орган на програма „Околна среда“ обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за опазване на популацията от прилепи в 20 пещери у нас. Сред тях от Северозапада са  "Магурата" край Белоградчик, "Венеца" до село Орешец, "Леденика" край Враца и местността Божите мостове до село Лиляче. 


Община Берковица и Музейният комплекс в града обявяват ученически конкурс за есе на тема „Берковица – моя съдба“. Инициативата е по повод 5 години от откриването на Културен център „Йордан Радичков” – Берковица и в чест на първия уредник на центъра, педагога и художник Валентин Пешков.


От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България".


Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова. 

Музикално приключение за деца и техните родители се организира в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да СЪМ" в неделния ден. Децата ще се запознаят с инструментите и ще се забавляват, каза Вероника Кръстева, музикотерапевт и виолончелист: 

Видинският митрополит Даниил ще посети видинското село Делейна на 12 май (Томина неделя), където ще води църковната служба в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“. Службата ще започне в 8:00 часа, след което на тържествена церемония ще бъдат връчени благодарствени адреси на дарителите на средства за ремонта на храма и ще бъде даден прием. Дарителската кампания започна през февруари и само за месец бяха събрани 16 хиляди лева. Най-належащ е ремонтът на покрива, той ще бъде извършен от местни майстори. Очаква се ремонтните дейности да започнат около Петровден. 

На 17 май сцената на Драматично-кукления театър във Враца ще бъде домакин на благотворителен концерт в помощ на Гергана Петрова, която се бори с последствията от тежкото заболяване Остеосарком.
По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24