Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.
Снимка: Личен архив



Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече. 
Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива приспано. По това време те са сами, нямат все още дете, но със загубата на домашния любимец се отваря една огромна празнина в сърцата им, която те в последствие запълват. Повече разказва Валя Иванова:

"Преди запознаването ми със съпруга ми той имаше лабарадор и всъщност аз се включих към тяхното семейство. Това беше голямо предизвикателство, защото никога до сега не бях живяла с домашен любимец - куче и то в затворено пространство. Успях да се напасна. Всъщност истинската любов се появи, когато още преди аз да знам, че съм бременна, съпругът ми вече знаеше този факт, тъй като лабарадорът си е променил поведението. Беше започнал да се гушка повече в корема ми, да скимти, което като се замисля, наистина беше факт. Тогава усетих, че кучето е едно уникално животно и започна нашата истинска любов."

За жалост на 3 март 2022 година се налага лабарадорът Чара да бъде приспан. Въпреки ежедневните несгоди около грижите за домашния любимец, оставайки без него, семейството осъзнава, че къщата им без него е празна. Валя и съпругът ѝ търсят да закупят най-сладкото, породисто и малко кученце, с паспорти, потекло, но не го намират. Вместо това те намират едно чудесно момиче, по думите на Валя - твърде младо за възгледите си, от Сапарева Баня, което подслонява бездомни животни и им търси стопани. И решението дошло само. Разглеждайки нейните публикации  решили да си вземат бездомно кученце, разказва още Валя:

"Причината изобщо не беше финансова, просто така го усетихме вътрешно- в името на нашия лабрадор, който изгубихме, решихме да дадем шанс на някое бездомно мъниче. Отидохме до Сапарева баня без дъщеря ни, защото искахме да я зарадваме. Въпросното момиче, при което отидохме, гледаше в дома си може би петнайсетина бездомни кученца към онзи момент. Докато момичето ни донесе паспорта и всички документи на кученцето, което бяхме избрали, дойде и неговата сестричка. Дойде в мен, сгуши се в краката ми. В този момент с мъжа ми само се погледнахме и го попитах: "Искаш ли да я вземем?" - отговорът беше  да."

Да вземат две бебета кучета, имайки дъщеря на 4 години, е било първично решение, но не съжаляват, допълва още Валя. За нейното семейство, любовта към животните е нещо много голямо и ценно. И това си личи по всичко. Точно тази любов ръководи голяма част от постъпките им впоследствие, които са доста благородни. Те разпространяват на техни приятели координатите на момичето, от което са осиновили кученцето и по този начин успяват да заразят още хора да си осиновят кученца. 

Наскоро семейството на Валя дава временен дом на още 3 малки кученца, които биват посрещнати с много грижа и обич. Те остават при тях за няколко месеца, след което момичето от Сапарева баня ги приема при себе си, докато им намери постоянни стопани. 

Това е историята на Валя Иванова и нейното семейство. Една история за любов, поуки и пример. А от такива истории можеш само да вземаш, защото те могат само да дават, на което ни учат животните. 

*Повече може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03