Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

3
Снимка: Радио Видин

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова. 

"Откриваме с местното средно училище "Св. Св. Кирил и Методий", които са ни подготвили изненада. След тях са нашите най-малки участници, които са от нашата детска градина. Те ще ни покажат много хубава програма, свързана с мотото на юбилейния ден. Следват съставите, които сме поканили от област Видин. Ще ни гостуват състави от читалище "Светъл ден" Видин, ще гостуват читалище "Просвета" Гъмзово, танцов състав "Фиданките". Общо 9 са състава. Към читалище "Земеделец" са три самодейни състава. Битов женски хор, който е от 14 жени, те ще участват с автентични песни. Танцов състав "Гъмза" са 15 човека, ще покажат китка новоселски автентични хора. Имаме детски танцов състав, който е новосформиран, с тях още се работи няма как да се покажат, но това ще бъде при първия възможен случай."

В празничния ден ще бъдат отличени дарители на читалището и дългогодишни самодейци. Един от тях е Светла Бондова, която се качва за първи път на читалищната сцена в Ново село преди 50 години. С художествена самодейност обаче започва да се занимава още по-рано в родното си село Василовци, Монтанско. 

"Тогава бях в детската градина, трябваше да изпеем една хубава детска песничка, която често пускаха по радиото, с моята приятелка и съседка Соня. Много обичам да пея и читалището още като дете беше като мой втори роден дом...По една случайност така се получи, че в Ново село дойдох, когато тук се празнуваше 100-годишнината на читалището. Аз съм от 50 години в Ново село. Това, което ми направи впечатление, беше много голям и хубав 4-гласен хор, смесен, за школувано пеене. Мисля, че тогава негов диригент беше Софрони Ангелоев. Читалището в Ново село има много богата история, много постижения в художествената самодейност, така че аз с удоволствие се включих още в първите си години... За мен самодейността е място, където можеш да се разтушиш. Това е първото. Всеки има в себе си някакви желания, някакви таланти. Хубаво е да отидеш и да ги изявиш тези таланти, да ги развиеш, защото това го правиш в една среда, която е близка до твоята..."

Юбилейната програма ще се състои на 23 май. Тя ще започне от 17:30 часа пред сградата на Народно читалище "Земеделец 1874". Концертът "Да пазим миналото, за да има бъдеще" ще се състои от 18:00 часа в салона на културното средище. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09