Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със спортен празник в Арчар отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители по физкултура в България

2
Снимка: Радио Видин

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование" в село Арчар учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България. 


Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. По атрактивен начин, с разноцветни чадъри, те изобразиха олимпийските кръгове.


Празникът се проведе под патронажа на НСА "Васил Левски", а специален гост беше проф. д-р Лозан Митев от НСА, който е и член на БОК. В края на празника той поздрави учителите и учениците:


"Благодаря за възможността да участвам на това тържество, което да покаже каква е културата, какви са амбициите на нашите деца. Те показаха своето достойнство по един много благороден начин и своята работа по усъвършенстване на образователната система... България има три богатства- нашата свещена земя, нашата култура и най-голямото богатство са нашите мили дечица... Идва време, в което ние, учителите, вие-родителите и обществеността трябва да си сдадем сметка, че всяко едно от тези дечица е изключително ценно и достойно за нашето отечество. Ето защо възпитанието на ценности в тях, разкриването на техните заложби и дарби, осъществяването на тази връзка между учителя-родителя и детето е единственият път, по който можем да изпълним нашата мисия като родители и учители и да гарантираме едно достойно бъдеще на децата ни... Огромна благодарност на децата, преподавателите и ръководството... Обичта към децата трябва да ни води напред..."


Всички участници получиха медали според класирането, а събитието завърши с кратка програма, посветена на 24 май. 


През 2024 година се навършват 130 години от пристигането в България на швейцарските учители, които поставят началото на системното училищно физическо възпитание в България и имат огромен принос за развитие на спортното движение и възпитание на българската младеж в родолюбие, хуманни ценности и гражданска култура. 
По публикацията работи: Йорданка Герасимова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Раковишкият манастир отбеляза своя храмов празник

На 23 юни, когато православната църква чества Педесетница, Раковишката света обител "Св. Троица" отбеляза своя храмов празник. Днес, в 7:30 часа, в храма на манастира, Негово високопреосвещенство видинският митрополит Даниил, съвместно с монахините и архиерейският наместник на кулска духовна околия отец Илия, беше отслужено Утринно Богослужение, а..

публикувано на 23.06.24 в 15:51

Жители на Громшин: Искаме кмет, който да се грижи за хората

Спокойно, без напрежение, преминават частичните избори за кмет в Громшин . До тях се стигна, след като общинската избирателна комисия прекрати правомощията на избрания през есента на миналата година кмет, тъй като не е излязъл от своя фирма. Въпреки, че е представил документ от НАП, че тя не е действаща, е нарушил разпоредбите. За това днес жителите на..

публикувано на 23.06.24 в 15:43

Литературният клуб в Мездра закрива творческия сезон на Еньовден

Закриването на творческия сезон на Литературен клуб "Христо Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра ще се състои на 24 юни, понеделник. Инициативата е под мотото „Магическият Еньовден” и ще се състои от 17:30 часа в библиотеката с традиционното за творците четене, посветено на хубавата народна традиция.  Входът е свободен. 

публикувано на 23.06.24 в 15:00

Летни занимания за деца провежда читалището в Горни Вадин

Летни занимания за деца предлага читалището в село Горни Вадин. То си партнира с пенсионерския клуб и кметството в селото, а мероприятия се провеждат всеки ден, обясни за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят към културната институция Мая Димитрова: "Това лято имаме доста дечица - едни тръгват, други идват, но колкото и да са, се стараем да ги обхванем..

публикувано на 23.06.24 в 14:30

Без нарушения протичат частичните местни избори във Видинско

Във видинското село Слана бара днес гласуват отново за кмет, след като Административен съд - Видин обяви за недействителен проведения там избор. Денят протича спокойно, информират от Областната избирателна комисия. Към 11:00 часа гласувалите са 162-ма от общо 345. Нормално протичат и частичните избори за кмет на кметство Подгоре , каза за..

публикувано на 23.06.24 в 12:38

Спокойно протичат изборите в Борован

33 на сто е избирателната активност в община Борован, където се провеждат частични местни избори за общински съветници. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия и уточниха, че изборният ден протича спокойно. В Борован хората определят новия общински съвет, след като Върховният административен съд отмени резултатите от вота за местен парламент..

публикувано на 23.06.24 в 11:53

Част от Враца е без ток

Авария в електропреносната мрежа остави центъра на Враца без ток рано тази сутрин. От електроразпределителното дружество очакват захранването да бъде възстановено по обед. Най-вероятно причина за аварията е натоварването на мрежата в горещините.

публикувано на 23.06.24 в 11:26