Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

2
Снимка: Радио Видин

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар Цоцорков". В страната ни са обхванати над 3000 младежи. Резултатите от изследването са представени на международна конференция в София. Един от изводите е, че момичетата в България срещат трудности в себеутвърждаването и устойчивост на стрес, докато момчетата съобщават за по-ниски нива на емпатия, любопитство и мотивация за изява. В същото време 40% от 15-годишните съобщават, че са пушили цигари или са употребявали алкохол поне веднъж в живота си, което е над  средното за всички останали държави, участващи в проучването. 45% от учениците са пропускали учебни занятия, което отново е над средната стойност за останалите държави. Затова от коалиция от неправителствени организации, обединени от фондация "Будителките", апелират в училище да се въведе програма с цел повишаване на социално-емоционалите умения. Тези умения са са свързани с един по-добър живот и за разлика от други държави, така наречените "меки умения", не се преподават в нашата образователна система, коментира Преслава Фентам-Флетчър, директор "Развитие" във фондация „Будителките“. 
Преслава Фентам-Флетчър
"Това, което изследването показва, е че е очевидна връзката между социално-емоционалните умения например и академичните резултати при младите хора. Ако един човек има по-високи нива на мотивация, постижения, постоянство, толерантност, емоционален контрол, тези млади хора постигат по-добри оценки по трите предмета - математика, четене, изкуства. Също така има директна връзка между тези социални и емоционални умения и амбициите на младите хора за бъдещето. Например, хората с по-високите нива на любознателност, постоянство, емпатия имат по-високи очаквания - да завършат висше образование, да заемат отговорни позиции в живота."

На конференцията, на която са обявени резултатите от изследването са посочени и примери на държави, които успешно са въвели в образователната си система модели за повишаване социалните и емоционални умения, каза Преслава Фентам-Флетчър. Даде за пример Индия, където учениците отделят по 30 минути на ден, за да разсъждават кое е ценното в живата, как да се отнасят един към друг правилно и да се уважават. "Меките умения" са част от образователните системи и в много европейски държави и дават резултат.

"Затова ние като коалиция излязохме с позиция и призоваваме за сътрудничество и с гражданския сектор, защото училищата трябва да бъдат отворени към програми и инициативи, които все пак се правят и от организации, които се занимават с темата емоционални и социални умения, както и превенция на насилие. Считаме, че можем заедно да го постигнем. Апелираме към Министерството на образованието да въведе такава цялостна програма в нашите училища също. Това е нашата позиция. Трябва стъпка по стъпка да започнем и ние изграждането на едно съвременно училище, което да обръща внимание не само на академичната успеваемост, а също така на емоционалния свят на нашите деца."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39