Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 май 2024 година

Снимка: Радио Видин

Започна 76-то издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до историческия връх Околчица. Походът по пътя на Ботевия подвиг е най-старата и най-масова родолюбива туристическа проява у нас.По 120-километровия маршрут от Козлодуй до връх Околчица се преминава за пет дни.


Служители на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин започнаха предупредителна стачка. До нея се стига след като исканията на работниците, сред които увеличаване на основните заплати с 30% и подобряване на условията на труд не са удовлетворени.


Безработни младежи до 29 г. в общините Враца и Криводол в края на април са 220. Това са 138 в града под Околчица, а 82-ама – в съседната община Криводол. В сравнение с март общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 37 или 14,40%, като намаляването се дължи основно на регистрираните в община Враца младежи, които са със 16,87% по-малко спрямо предходния месец, а при регистрираните в община Криводол намаляването е с 9 лица.


484 четвъртокласници от Видин се явиха на Национално външно оценяване по математика. Изпитът е преминал спокойно, каза Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието във Видин.


400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство.


27 точки бяха залегнали в дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет във Враца. В програмата има 24 точки и 3 допълнителни казуса, които бяха внесени впоследствие. 


Районно управление бе открито официално във Вършец. През последните близо две години полицейското управление във Вършец функционираше, като участък към Районно управление Берковица. Със заповед на вътрешния министър дейността му бе възстановена. На длъжността началник е назначен главен инспектор Иван Димитров. Районното полицейско управление ще отговаря за население от около 8 000 души от 9 населени места на територията на общината.


Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващи се риби. Към момента нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев - началник сектор "Рибарство и контрол" - Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). На лицата са съставени актове, риболовните уреди са конфискувани. На 1 юни се открива любителският риболов.


Ремонтните работи по новата църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ослен Криводол са към своя край. Храмът вече е електрифициран, водоснабден, с разрешително от "Пожарна безопасност" и официално въведен в експлоатация. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Предстои да се закупи църковно оборудване. 


Изложба "От любов към кучето" e открита в Мездра. Инициативата е на читалище ”Просвета 1925” и пенсионерския клуб в железничарския град. Автор на изложбата е Даринка Цонкова- пенсионирана учителка, председател на пенсионерския клуб, която представя своята колекция от кучета-играчки. 


Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" е домакин днес и утре на съвместна инициатива на унгарския културерн институт. Събитието ще  протече в три фази - прожекция на късометражни филми с въздействащи послания, практически работилници и заснемането на кратко визуално есе на екологична тема. 

Шесто ново заглавие ще обогати репертоара на Драматично-куклен театър Враца за последните пет месеца. "Добре дошли в България 2" е създаден специално за Врачанския театър от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, които съчетават в него хумор, емоционалност и критичен поглед върху различните аспекти на българската действителност. 

 

Официалното откриване на инициативата на Видинската регионална библиотека "Лято с Библиотеката" 2024 г. ще бъде  открита на 1 юни от 10:00 часа на откритата сцена пред Библиопощата. Тогава ще бъде представена и лятната програма за работа с деца на Библиотеката. Програмата ще продължи с представяне на съвместната книга на Надежда Милева и Петя Терзииванова - "Българските народни приказки - ключ към емоциите на нашите деца", което е предвидено за 11:00 часа. След нея децата ще могат да участват в интерактивна сесия, в която да зададат собствени приказки.


Избори 2 в 1


237 избирателни секции ще има в област Видин по време на изборите на 9 юни. В 124 от тях ще може да се упражни право на глас и с машина и с хартия, обясни председателят на Районната избирателна комисия във Видин- Даниел Боянов. 

Изборите за Национален и Европейски парламент на 9 юни в област Враца ще бъдат организирани в 330 секционни избирателни комисии, разположени в 10-те общини от областта. Над 100 са СИК-овете във Враца


С 1000 по-малко ще гласуват на изборите в област Монтана, на 9 юни, в сравнение с година по-рано. Четири общини са поискали да имат подвижни секции, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков. 

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинските съветници във Видин заседават днес

За днес е насрочено заседание на Общинския съвет във Видин, на което ще бъде обсъдена актуализация на списъка за капиталови разходи. 16 са предложенията в предварително подготвения дневен ред, като сред тях са издаването на разрешение за изработване на инвестиционен проект за изграждане на нова сграда за заведение за социални услуги по плана на к-с..

публикувано на 21.10.24 в 08:05

Монтанското село Габровница си избра кмет

Рангел Иванов е новият-стар кмет на Габровница. На вота вчера, за издигнатия от Партия на "Зелените", гласуваха 324-ма жители на монтанското село. Иванов спечели битката за кметския пост с Ваня Младенова от местна коалиция ГЕРБ-СДС. През миналата година двамата също спориха за мястото. Тогава Рангел Иванов победи, а Ваня Младенова оспорва решението и..

публикувано на 21.10.24 в 07:48

"Видабаскет" победи и "Спартак"

Мъжкият отбор на БК "Видабаскет" записа втора поредна победа в новото първенство на Българската баскетболна лига и оглави временното класиране. В среща от А група, Регион "Запад" видиначни се наложиха с 86:72 точки (28:19; 12:21; 23:16; 23:16) над "Спартак" Сандански в столичната зала "Триадица".  Момчетата на треньора Иван Тилев започнаха по-добре..

публикувано на 20.10.24 в 16:33

Стотици се събраха на фестивала на виното и хорото в Гомотарци

Фестивал  на виното и хорото се проведе за пета поредна година в крайдунавското село Гомотарци. Той се организира от кметството в Гомотарци и местното читалище "Просвета-1928".  Събитието откри кметът на Гомотарци Желязко Станков : "За мен е радост, че нашето красиво село за пореден път е домакин на такова вълнуващо събитие. Днес е празник не..

публикувано на 20.10.24 в 15:13

30% е избирателната активност в Габровница към обяд

В монтанското село избират нов кмет, а кандидатите са двама. Няма констатирани нарушения, като  250 жители на Габровница са преминали през единствената изборна секция до обяд. Това прави около 30% от имащите право на глас за кмет на монтанското село.  "Няма напрежение и нарушения на изборния процес. Всичко е тихо, спокойно, нормално и нямаме..

публикувано на 20.10.24 в 14:58

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24