Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Яга "оживява" в спектакъл за добротата на Държавен куклен театър Видин

Снимка: Държавен куклен театър Видин

"Къщата на Баба Яга" е поредното премиерно заглавие в програмата на Държавен куклен театър Видин. Пиесата е авторска, разказана е от режисьорите Мая и Митко Димитрови. Двамата я създават специално за актьорите Аделина Иванова и Красимир Колев. След "Ревливата принцеса", "Червената шапчица" и още десетки герои, на които вдъхва живот на сцената, за първи път Аделина Иванова се изправя пред предизвикателството да изиграе Баба Яга. 

"За първи път режисьори се доверяват на моето амплоа, което е амплоа на принцеса, и ми поверяват такава роля. За мен наистина е предизвикателство. Много е интересно да изиграеш Баба Яга. Куклата, която е изработила Елена Цонкова, е невероятна, тя си играе сама. Музиката е страхотна, ние сме влюбени в Петко Манчев."

Актьорите Красимир Колев и Аделина Иванова. Снимка: Радио Видин

Макар че лошата Баба Яга е главният герой в този спектакъл, всъщност той разказва история за добротата, приятелството и любовта, обясни Красимир Колев. 

"Аз се радвам, че можем да представим едно вълшебство на сцената - нещо, което животът извън театъра не предлага често. Ще бъда щастлив, ако много деца и въобще публика дойде да види това вълшебно представление... Вълшебството е това, което носи на света приятелство, любов и доброта..." 

Малките зрители ще могат да надникнат в "Къщата на Баба Яга" и да се убедят в думите на актьорите от 18 часа, на познатото място - Салона на Държавен куклен театър Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59