Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% от територията на България са "демографска пустиня"

Видинска област е сред най-застрашените

Снимка: Радио Видин

Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”, обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. “Демографските пустини” са територии с изключителна ниска плътност на населението - под 10 души на кв. км., а в България те нарастват много бързо. Почти в 217 от 265 общини има ядра на “демографски пустини”. Видинска област е сред най-застрашените. От всичките къщи в село Бояново, община Грамада, само две са обитаеми. Жителите са общо петима. Веселин Стоянов се върнал в Бояново село след пенсионирането си, но не вижда бъдеще за селата. 
Веселин Стоянов

„Няма вече кой, не идват. Англичани взеха две къщи, обаче се отказаха. Няма хора, може би затова. Няма магазин няма нищо. Ние сме останали две къщи, ние и съседите оттатък. Младите няма да дойдат. Имаше тук народ. Сто човека най- малко е имало. 40 къщи има. Така животът си отиде. Може би след време в градовете да се съберат много хора и да няма къде да живеят, да се разнесат по селата. Иначе не виждам бъдеще.“


През 2021 г. близо 40% от територията на България могат да бъдат определени като “демографска пустиня”, сочи анализът на Института за изследване на населението и човека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Читалището във Видин обяви конкурс за есе

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин , със съдействието на Регионално управление на образованието,  обявява  Литературен конкурс за есе п о повод Деня на народните будители, 1 ноември . Темата е "Народните будители и техните поуки".  Право на участие имат всички ученици от V до ХІІ клас.  Литературните творби в обем до 2 стандартни..

публикувано на 08.10.24 в 16:54

Прокуратурата обвини мъж за грабеж в игрална зала в Оряхово

Районна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем 26-годишен мъж по досъдебно производство за извършен грабеж . Престъплението е извършено тази сутрин, около 05:30 часа в игрална зала в Оряхово . Извършителят заплашил с нож крупие в обекта и отнел 3302 лева от оборота.  Задържаният за престъплението мъж е направил самопризнания и..

публикувано на 08.10.24 в 16:34

Подвижна секция ще има на изборите за кмет в Габровница

Назначиха една подвижна секция за извънредните избори за кмет в монтанското село Габровница . Вотът е на 20 октомври. Общинската избирателна комисия в Монтана назначи една подвижна секция от 6-ма членове за кметските избори в Габровница. Десет жители на селото са изявили желание да гласуват в домовете си поради невъзможност да отидат до..

публикувано на 08.10.24 в 15:06

"Дунавски изгрев" е новата книга на видинчанина Петър Петров

Краеведът от Видин Петър Петров издаде н ова книга със заглавие "Дунавски изгрев" . Изданието е сборник, в който авторът събира свои и чужди разкази, поезия, статии и афоризми от региона. Чрез книгата се старая да преоткривам видинската литературна история, каза  Петър Петров : "Те са едно богатство на нашия край и в техните творби са..

публикувано на 08.10.24 в 15:00

Монтана отбелязва Деня на архивиста с две изложби

Две изложби ще бъдат представени в Държавен архив - Монтана  на 10 октомври . Поводът е Денят на архивиста, който се отбелязва на тази дата. Събитието ще включва представяне на дигитална експозиция „Георги Йорданов - първият директор на Държавен архив - Монтана. Живот и дело“ по повод 95 години от неговото рождение и откриване на художествената..

публикувано на 08.10.24 в 14:24

Предстои туристически поход до местността Речка във Врачанско

Предстои поредното издание на похода до Речка , анонсираха организаторите от общинската управа във Враца. За поредна година деца и младежки от учебните заведения в града ще се включат в похода до местността Речка, който ще се проведе на 12 октомври (събота). Началото е в 08:00 часа, пред паметника "Лъвчето", откъдето участниците ще..

публикувано на 08.10.24 в 12:30

Полицията задържа трима души за отвличане на мъж от Монтана

Двама мъже и жена са задържани като съпричастни към отвличане с лек автомобил на монтански жител .  Престъплението е извършено вчера, 7 октомври. Сигналът е подаден на телефон 112 в 12:42 часа от жител на кв. „Кошарник“. Той съобщил, че пред автоморга в Монтана възникнал скандал и саморазправа между неговия брат, на 37 години, и двама мъже...

публикувано на 08.10.24 в 11:52